Op 11 mei gaan de basisscholen en kinderopvang gedeeltelijk weer open en mogen de meeste mensen met contactberoepen weer aan de slag. Voorwaarde is wel dat ze zoveel mogelijk 1,5 afstand houden. Twee kappersstoelen vlak naast elkaar is uit den boze. De kapper en fysiotherapeut hoeven geen mondkapje op. De klant ook niet.
Dat moet wel in het openbaar vervoer vanaf 1 juni. Daar 1,5 meter afstand houden, is onmogelijk maar een mondkapje biedt uitkomst. Maar let op: medische mondkapjes in het OV zijn verboden, want die zijn uitsluitend voor de zorg bestemd. 'Gewone' mondkapjes kun je kopen, maak mag je ook zelf maken.

Dat vertelde premier Rutte vanavond in zijn jongste Corona-persconferentie. Daar werd reikhalzend naar uitgekeken vanwege de versoepeling van de lockdown die hij zou gaan aankondigen na de constatering dat de IC's weer lucht krijgen en de piek van de Covid-19 crisis bedwongen lijkt.

Voorts kondigde Rutte aan dat de bibliotheken weer open gaan. Buiten sporten op 1,5 meter afstand (maar geen contactsporten, zoals bijvoorbeeld rugby) mag weer. Per 1 juni gaat het voortgezet onderwijs weer open en mag de horeca zijn terrassen weer openen, als de gasten maar aan een tafeltje en op 1,5 meter afstand van elkaar zitten. Binnen bij elkaar komen in openbare gelegenheden zoals restaurants, café's, concertzalen en theaters mag ook, maar maximaal met 30 mensen. Als dat allemaal goed gaat, mag het aantal per 1 juli omhoog naar 100. Op 1 september mogen sportscholen, sportkantines, sauna's, coffeeshops en casino's weer open en kunnen sekswerkers weer aan de slag.

Onzeker
Voor al deze maatregelen geldt: mits het goed gaat en de IC's niet opnieuw overspoeld dreigen te worden met patiënten. Spannend is uiteraard hoe deze voorwaarde in de winter zal uitpakken als het griepseizoen weer aanvangt en Nederland - en de rest van de wereld - weer gewend zijn aan de vrijheid en de economie hopelijk pril weer zijn herstart heeft gemaakt.

Daarnaast geldt: thuiswerken tot en met september en 1,5 meter afstand houden, blijven het devies aldus Rutte. Hij kondigde aan dat Nederland vanaf 11 mei kennis gaat maken met de 1,5 meter economie die zich nu langzaamaan moet gaan realiseren en weer wat geld moet zien te verdienen. "We komen nu in de fase waarin we de overgang moeten maken naar de 1,5 metersamenleving”, zei de premier. Hoe onzeker die nieuwe overgangseconomie nog is, illustreert zijn wens om geen ochtend- of avondspits meer te willen omdat mensen dan moeilijker afstand kunnen houden. "Het OV blijft voor noodzakelijke reizen. We zullen de vervoersstromen moeten spreiden.”


Dit artikel afdrukken