Tijdens de lockdowns daalde het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandde fors. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts Nico van der Lely en promovenda Louise Pigeaud, gepubliceerd in The Journal of Adolescent Health (NU.nl, 3.2). Van der Lely, kinderarts bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft en oprichter van Nederlands eerste alcoholpoli, hield het aantal 'comazuipers' bij in 12 alcoholpoli's in ons land voor, tijdens en na de lockdowns.

In 2019 belandden er gemiddeld 24 jongeren per maand in het ziekenhuis. Tijdens de eerste lockdown (van half maart tot eind mei 2020) daalde dat aantal met 70%, naar zo'n 7 jongeren. Na de versoepelingen van de zomer van 2020 steeg het aantal weer snel naar het oude niveau, om tijdens de tweede lockdown (half oktober tot eind december) weer terug te lopen naar gemiddeld 10 'comazuipers' per maand.

Volgens Van der Lely is de verklaring voor dit 'positieve bijeffect' van de coronacrisis simpel: het was voor jongeren lastiger om aan alcohol te komen door de sluiting van horeca en sportclubs. "Ze waren soort van opgehokt", aldus Van der Lely (AD, 3.1). "Bovendien zaten hun ouders vaak naast ze aan de keukentafel, want die waren thuis aan het werk. Dus er was geen groepsdruk en het toezicht was toegenomen." Dat het aantal alcoholvergiftigingen zo snel weer terugveerde, baart Van der Lely zorgen. "Ik zie het als een waarschuwingssignaal voor de nabije toekomst. Nu het maatschappelijk leven hervat wordt en het hoger onderwijs en de sportverenigingen weer volledig open zijn, kan bij jongeren het idee leven extra hard te feesten met veel alcohol. Dat geldt net zo goed voor minderjarigen. Zo’n reboundeffect willen we voorkomen.”

Van der Lely richt zich daarom expliciet tot burgemeester Bouke Arends van Westland. Van de 100 minderjarigen die er jaarlijks in 'zijn' Reinier de Graaf Ziekenhuis belanden met een alcoholvergiftiging, komt het gros uit Westland (en een kwart uit Delft). "Maak gebruik van mij", zegt de kinderarts. "Niet alleen voor klinische opvang, maar ook in preventie." Meer bewustwording rond alcoholmisbruik onder jongeren is volgens Van der Lely cruciaal. Hij organiseert daarvoor maandelijks scholierenuurtjes.

Ook het alcoholgebruik van volwassenen nam af tijdens de coronacrisis: overmatig alcoholgebruik (meer dan 21 glazen per week voor een man en 14 voor een vrouw) daalde van 8,5% in 2019 naar 7% in 2020. De grootste daling deed zich voor bij de leeftijdsgroep 18 tot 25-jarigen, de kleinste bij 65-plussers.
Dit artikel afdrukken