Het jaar van de bakbokking
Haring doet precies wat het Visproductschap wil. Dat denken ze bij het productschap. Al halverwege de herfst besloot men in De Haag dat nieuwe haring stipt op 5 juni aanstaande naar ons komt zwemmen zodat de Hollandse Nieuwe vanaf 6 juni in winkels en haringkramen ligt. Alsof de godjes van het productschap de natuur de baas zijn. Maar misschien komen de vette maar ongehoorzame vissen pas in augustus.
Andere haring dan de nieuwe is er altijd, maar komt nooit in het nieuws. Al helemaal niet rond de feestdagen. Met de feestdagen eet je feest. Het zal geen bakbokking zijn. Of een panharing. Maar waarom dan niet? Een panharing is een verse haring, gebakken in boter of olie en dan eventueel ingelegd in azijn met wat uien. Beter nog dan uit het zuur kun je de haring warm uit de pan verslinden. Weergaloos lekker. Maar vraag je vrienden na de feestdagen wat ze dit jaar kregen opgediend. Niemand zal reppen over panharing. Geen mens zal de bakbokking noemen. Het zal fazant zijn geweest, iets van een hert, of iets wat de ober wel had uitgelegd maar ons alweer ontschoten is. In elk geval geen gebakken vis. Het idee, schei uit, dat je in je blote avondjurk zo’n alledaags visje gaat zitten eten. Panharing en bakbokking eet je niet op feesten. Dat is merkwaardig. Want waarom wel een vogel of een koeiebil en niet wat je in je hart het lekkerst vindt?
Mijn Volendamse visboer heeft de beste maatjesharing (uit Katwijk) die ik vinden kan. Maar ook puike bokking. Ik vroeg hem om een gebakken bokking. Hij grijnsde en kreeg een dromerige blik in zijn ogen. Hij heet vanzelf Molenaar, want in Volendam wordt iedereen Molenaar genoemd die bij geboorte geen Tol of Smit wilde heten. Hij wou het niet hardop te vertellen, er waren ook nette mensen in de zaak. Een herinnering aan vroeger. Gedempte stem. Zijn vader bakte bokkingen. Zijn moeder stoofde rode kool en aardappelen. Dan prakte hij de warme bokking door de kool en de aardappelen. Zo at
Ooit was gebakken haring van het oliestel in de schuur hoog gewaardeerd voedsel voor het gemene volk. De armen wisten wat lekker is en toch te betalen. Inmiddels weten we niet meer hoe een verse haring er uit ziet. Haring zo uit de zee is maar op weinig adressen te koop. Bakbokking is haring, licht gezouten is en even in de rook gehangen. In viswinkels wordt bakbokking meestal gefrituurd maar hij kan ook goed worden gebakken in een koekenpan in wat olie of boter. Afzuigkap eventjes in de hoogste versnelling om de gordijnen te sparen of bak de vissen in je schuurtje. En daarna schone trui aan. Maar wat zit dat visje na het eten lekker in je lijf. Zo tevreden.
We zouden het nieuwe jaar samen kunnen uitroepen tot panharingjaar. Of het jaar van de bakbokking. Tegen de trend in van soepgroente. De regering verklaarde in november bij monde van het Voedingscentrum in Den Haag een zak soepgroente tot het meest vernieuwende en gezonde voedingsproduct van alles wat er in 2008 aan voedsel op de markt kwam. De Jaarprijs Goede Voeding voor soepgroente in een zakje! Regering, bekroon in 2009 eens iets wezenlijks. Bakbokking.
Wouter Klootwijk
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hier in de omgeving geen behoorlijke bakbokkum te koop. Panharing wordt verkocht als bakbokking. Ik kan toch moeilijk naar Volendam afreizen.
Het lijkt soms inderdaad of de mensen bij de visboer allemaal boven de 40 of 50 zijn! Als twintiger valt mij dat altijd op. Ik voel me altijd zo jong als ik de visboer binnen stap. Ik durf bijna niet naar binnen. Jongeren halen blijkbaar gewoon alles bij de supermarkt, veel makkelijker. Maar het valt me ook op dat de meeste mensen dan gebakken vis kopen en geen verse vis.
Op de markt kopen we graag verse vis en een bakje kibbeling. Het is altijd druk bij de viskraam en de kibbeling verkoopt erg goed. Volgens mij maakt onze viskraam kibbeling met kabeljauw. Ik ga er volgende keer eens op letten.
Pangasius. En ondertussen haalt aan heerlijke vis als wijting geen prijs op de veiling en wordt met tonnen tegelijk vernietigd.
Viskraam.
Zaterdag j.l.stond ik bij de viskraam.Een week tevoren had een schoonzoon kibbeling meegenomen.Best lekker.Zelfs manlief vond het lekker.
Zaterdagj.l. haalde ik een gerookte makreel en een bakje kibbeling.Vroeg,welke vis gebruikt u voor de kibbeling.Antwoord:Vis natuurlijk.Welk soort vis.Eh,pangasius.Ook voor het lekkerbekje.Ja.Oef,mijn gestelde vraag werd me ineens duidelijk dat die niet zo goed viel.Was al gesteld.Ik begrijp nu de prijsverschillen per kraam/viszaak.
In mijn herinnering zou het van schelvis moeten zijn.Ik wilde niet kinderachtig doen.Meegenomen.Wat zal ik erover zeggen.Ik neem het niet weer mee.
Laat ik het daar op houden.Iemand anders kan het wel heerlijk vinden.
En dan heb je nog de herinnering.
Een kind van mij herinnert zich het vis eten heel duidelijk van vroeger,de andere minder.We aten zeker 1keer per week vis.
De andere herinnert zich weer andere dingen,die de viseetster zeg maar zich niet herinnert.Dat kan dus ook nog.
Nick Trachet,op een gegeven moment worden we weer kinds en dan wens je niet het chique-ste toetje in het verzorgingshuis,maar havermoutpap met dat snufje zout.Kennelijk weet je dan weer veel van vroeger.De remmen gaan er weer af.
Een kind kan ook nog echt ,eerlijk,zijn wanneer ze tenminste niet al geleerd hebben te liegen,ouders te paaien,verzorgers etc. het naar de zin te willen maken.
Kortgeleden gaf ik een documontaire aan.Daarbinnen werd gezegd dat kinderen graag vissticks eten.Kan je twisten over waarom?Natuurlijk mede omdat het vissticks zijn.Zou zoiets nooit uitgevonden zijn,dan aten ze waarschijnlijk gewoon vis mee.
Ik heb een z.g.n.lust ik niet kleinkind.Eet wel sterk geurende en smaak Franse kaasjes.Verre die van zachte smaken.
Wouterv.d.Land,mocht het zo zijn dat dat de reden is van geen vis op tafel,jammer.Gewoon alles ter tafel brengen.Raken ze op de hoogte in ieder geval.Staan ze niet te kijken op een bepaalde leeftijd en denken:wat is dat in hemelsnaam.De ingredienten van jongsaf aan benoemen.En dan nog zelfs.
Stel over 10j.zullen er maden en sprinkhanen gegeten gaan worden,heeft de groep kinderen van nu niet gegeten en zullen ze er misschien raar naar kijken in eerste instantie en volgens Nick zijn redenering dat op hun dertigste dan gaan eten.
Moet Wageningen er gewoon even nog 10j.op wachten voordat het ingeburgerd gaat worden.
Dick,ik geloof niet zozeer in leeftijds effect.Ligt er ook aan waar je groot egworden bent misschien?Waar ik woon,stond ik best versteld van hoeveel vis er werd gegeten.[Lauwersoog,Zoutkamp]Nog steeds houd de kroeg in ons dorp het mossel-festijn.Kan je op intekenen.
Vegetarier,misschien eet je uiteindelijk wel een soort van 3-gangen.
Neem een stampot.Dan heb je in feite groenten,aardappelen en voor jou dus niet een worst of zoiets maar misschien wel iets anders er naast.
Bij roerbakken groenten,een pasta,een toetje toe.Ik noem maar wat.
Beetje relativering van mijn kant.