Begin 2013 brak in Nederland het paardenvleesschandaal in volle hevigheid los toen het bedrijf van vleeshandelaar Willy Selten werd gesloten wegens vermeende fraude met als rundvlees omgekat paardenvlees. Het bedrijf ging failliet. Het vlees werd opgeslagen in een koelhuis waar het nog altijd ligt. Het gaat om 2 miljoen kilo.

Technische delen
Curator Jaap van der Meer toonde aan dat een groot deel van het vlees onmogelijk paard kan bevatten omdat het om zogenaamde technische delen gaat. Dat zijn gehele delen van een dier waar beslist geen delen paard in bijgemengd kunnen zijn. Omdat de administratie van Selten niet geheel sluitend is te krijgen, wezen zowel de NVWA als de rechter (met - heel pikant - de NVWA als getuige-expert in een proces tegen zichzelf) Van der Meers voorstel om de technische delen uit de boedel op de markt te brengen af.

Muurvast
De affaire kwam daarmee muurvast te te zitten. Schuldeisers vissen volledig achter het net. Onderwijl blijft het vlees - tegen maandelijks doortikkende kosten - in de diepvries liggen.

Van der Meer doet nu het voorstel om de 2 miljoen kilo (vermoedelijk uitstekend) vlees vrij te geven voor verkoop als voer voor de pelsdierenindustrie. Hij heeft de NVWA toestemming gevraagd voor vrijgave en is in gesprek met handelaren. Dat meldt Boerderij.

Fotocredits: Paarden, OliBac
Dit artikel afdrukken