Het Nederlandse volkorenbrood bevat een hoog gehalte aan fytinezuur. Dit blijkt uit steekproeven die het tijdschrift Ortho heeft laten uitvoeren. Een hoge inname van fytinezuur vermindert de opname van belangrijke mineralen zoals zink en ijzer.
Het is al langer bekend dat vezelrijke broodsoorten relatief veel fytinezuur kunnen bevatten. In 2006 werd dit fenomeen echter nog gebagatelliseerd door het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Volgens een woordvoerder zou het wel meevallen met het fytinezuurgehalte van het Nederlandse volkorenbrood. Ortho besloot daarop zelf onderzoek te doen. Uit de resultaten blijkt nu dat in het Nederlandse volkorenbrood gemiddeld 28 keer zoveel fytinezuur zit als zink. Bij een dergelijke verhouding is een groot deel van het zink gebonden aan fytinezuur en niet meer beschikbaar voor opname door het lichaam. Meergranenbrood scoort in de steekproeven bijna even slecht als volkorenbrood. Zink speelt onder meer een essentiële rol binnen het immuunsysteem. Ook is het onmisbaar voor een gezonde huid en slijmvliezen.
De hoeveelheid fytinezuur in volkorenbrood kan op verschillende manieren worden teruggebracht. Bijvoorbeeld door verlenging van het rijsproces of door toevoeging van het enzym fytase. Volgens bakkerijgrondstoffenleverancier GB Plange wordt dit enzym in Nederland echter nog nergens toegepast. ‘Het is een moeilijk verhaal waar Nederlanders nog niet aan toe zijn, omdat je ze dan eerst moet vertellen dat volkorenbrood gezonder kan’, aldus een woordvoerder.
bron: culinair net
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fytinezuur heeft meer invloed dan alleen op zink.
Het bindt zich aan ijzer tot onoplosbare verbinding.
Leidt soms tot bloedarmoede, sowieso ijzertekort.
Ook bevordert het calciumtekort. (Osteoperose)
Dit danken wij aan de broodversneller. Aan de onwetende consument verkocht als "broodverbeteraar". Bij langere (ouderwetse) rijstijd wordt het meer afgebroken.
Uni-Wageningen raadt aan om brood in Duitsland te kopen als je aan de grens woont.
Eet wat je wilt. Om te beginnen is zinktekort medisch zeldzaam en brood is altijd een slechte bron van zink, juist omdat je het niet opneemt. Dat van dat phytinezuur (phytate in 't Amerikaans) was blijkbaar al geweten in 1987 (mijn bron, Joyce Nettleton). het zit in alle planten (vandaar PHYTine, plantenzuur). Als je zink wil, eet je mosselen of oesters. Dat bruin brood is er dus niet zo goed bij, maar eet dan gewoon een oesterje meer (eentje zonder brood).
Begrijp ik nou goed dat we meer wit brood moeten eten? En hoe komt fytinezuur in brood, weet iemand dat?