Het onderwerp voeding is wereldwijd onvoldoende opgenomen in het medisch onderwijs. Dat blijkt uit een systematische review die gepubliceerd is in The Lancet Planetary Health. De auteurs van de studie pleiten voor verplicht voedingsonderwijs voor alle geneeskundestudenten.

Geschat wordt dat slechte voeding wereldwijd verantwoordelijk voor 11 miljoen sterfgevallen per jaar. Artsen kunnen dat verbeteren door hun voedingskennis te gebruiken bij de behandeling van patiënten met voedingsgerelateerde (chronische) ziekten. Uit de studie blijkt daarentegen dat in alle onderzochte landen een gebrek is aan voedingsonderwijs in de medische opleiding.

De auteurs keken naar 24 studies tussen 2012 en 2018 uit de VS (11), Europa (4), het Midden-Oosten (1), Afrika (1) en Australazië (7). De aandachtspunten waren de huidige kennis, houding, vaardigheden en het zelfvertrouwen van geneeskundestudenten met betrekking tot voeding en voedingsadvisering. De auteurs stelden vast dat geneeskundestudenten behoefte hebben aan voedingsonderwijs.

Volgens een van de auteurs, Dr. Lauren Ball van de Australische Griffith universiteit, is het hoog tijd dat toekomstige artsen in hun opleiding meer leren over de effecten van voeding op gezondheid. Amsterdamse geneeskundestudenten krijgen sinds vorig jaar de mogelijkheid meer over voeding te leren in extra-curriculaire colleges en werkgroepen.
ScienceDaily - Despite growing burden of diet-related disease, medical education does not equip students to provide high quality nutritional care to patients: Researchers call for improved nutrition education to be integrated into the medical curriculum
  • Deel
Druk af