Bakas' boek blijkt te gaan zeggen wat velen al zeiden:

1. online verkopen zullen de winkel verdringen (Cor Molenaar, retailgoeroe)
2. dat zal bovendien consumenten direct van boeren kunnen laten kopen (Olaf van Kooten, hoogleraar Tuinbouw)
3. actieorganisaties zoals Wakker Dier zullen de marketing van de boeren doen (Herman Lelieveldt, docent politieke wetenschappen in Middelburg)
4. boeren zullen een 'inkooporganisatie' voor supers gaan vormen (Willem&Drees, GIJS)

Anders dan Van Kooten maar in lijn met Willem&Drees en GIJS verwacht Bakas dat Food - in tegenstelling tot Non-Food - via winkels zal blijven lopen. Zelfs met dit kleine meningsverschil ingebouwd, biedt Bakas dus weinig nieuwe inzichten. Opvallend echter is zijn uitspraak dat voeding de helft van alle ziektes kan bestrijden. Hij zegt het als volgt: 'We komen erachter dat we de helft van alle ziektes kunnen verminderen met voedsel. Er is bijvoorbeeld een groeiend aantal mensen met suikerziekte. Dat stijgt verder naar 1 op de 5 mensen. We ontdekken nu dat champignons suikers in het lichaam afvoeren en diabetes tegen kunnen gaan.' Volgens Bakas gaan we straks champignons eten om het effect van teveel eten tegen te gaan. En natuurlijk tomaten met extra lycopeen tegen de kanker.

De uitspraak is opvallend omdat hij komt uit het oude voorspelboekje van de zgn. functional foods, eten dat je gezonder maakt. Het is welhaast een retro-trend. Supermarktinkopers zeggen dat hij voorbij is. Ook mensen die zich met gezondheid en voeding bezighouden, zien een andere trend. Volgens hen moeten we minder en minder fabrieksvoer gaan eten en niet proberen kwaad met goed te bestrijden. Daar worden we alleen maar dikker en zieker van omdat tegen dat kwade fabrieksvoer niet op te roeien valt.

Niettemin komt volgens Bakas de trend terug. Volgend jaar zal hij er ongetwijfeld alle podia mee bestijgen. Succes verzekerd want alleen al de in crisis verkerende boeren en tuinders van ons land zullen hem er graag ophijsen. Zij luisteren graag naar de boodschap dat boeren in de toekomst weer kampioen worden door samen te werken met Wakker Dier en de in ethische nood verkerende Vereniging voor Eerlijke Champignons.

Over Wakker Dier liet de Franse kippenexporteur Martin Claarenbeek (LDC) afgelopen week weten dat hij nog nooit zoveel telefoontjes van Nederlandse retailers en fabrikanten heeft gehad. Dat is het gevolg de recente publieksacties van de dierenrechtenactivisten om in Nederland de plofkip af te schaffen. De Franse boeren zijn dan ook dolgelukkig met Wakker Dier. Net als Bakas betoogde Herman Lelieveldt onlangs in NRC Handelsblad dat Wakker Dier de Nederlandse boeren uitstekend vooruit hielp.

Merkwaardig genoeg is de Nederlandse kipsector het niet met Bakas of Lelieveldt eens. Nederlandse kip staat op klappen als gevolg van de actie van Wakker Dier: buitenkip in Nederland is financieel en praktisch een gepasseerd station. De Franse doet het prima. Trendwatchen doe je out-of-the-box en op langere termijn. Dat blijkt. Als bijna failliete Nederlandse boer heb je er niks aan voor morgen.
Dit artikel afdrukken