1. online verkopen zullen de winkel verdringen (Cor Molenaar, retailgoeroe)
2. dat zal bovendien consumenten direct van boeren kunnen laten kopen (Olaf van Kooten, hoogleraar Tuinbouw)
3. actieorganisaties zoals Wakker Dier zullen de marketing van de boeren doen (Herman Lelieveldt, docent politieke wetenschappen in Middelburg)
4. boeren zullen een 'inkooporganisatie' voor supers gaan vormen (Willem&Drees, GIJS)
Anders dan Van Kooten maar in lijn met Willem&Drees en GIJS verwacht Bakas dat Food - in tegenstelling tot Non-Food - via winkels zal blijven lopen. Zelfs met dit kleine meningsverschil ingebouwd, biedt Bakas dus weinig nieuwe inzichten. Opvallend echter is zijn uitspraak dat voeding de helft van alle ziektes kan bestrijden. Hij zegt het als volgt: 'We komen erachter dat we de helft van alle ziektes kunnen verminderen met voedsel. Er is bijvoorbeeld een groeiend aantal mensen met suikerziekte. Dat stijgt verder naar 1 op de 5 mensen. We ontdekken nu dat champignons suikers in het lichaam afvoeren en diabetes tegen kunnen gaan.' Volgens Bakas gaan we straks champignons eten om het effect van teveel eten tegen te gaan. En natuurlijk tomaten met extra lycopeen tegen de kanker.
De uitspraak is opvallend omdat hij komt uit het oude voorspelboekje van de zgn. functional foods, eten dat je gezonder maakt. Het is welhaast een retro-trend. Supermarktinkopers zeggen dat hij voorbij is. Ook mensen die zich met gezondheid en voeding bezighouden, zien een andere trend. Volgens hen moeten we minder en minder fabrieksvoer gaan eten en niet proberen kwaad met goed te bestrijden. Daar worden we alleen maar dikker en zieker van omdat tegen dat kwade fabrieksvoer niet op te roeien valt.
Niettemin komt volgens Bakas de trend terug. Volgend jaar zal hij er ongetwijfeld alle podia mee bestijgen. Succes verzekerd want alleen al de in crisis verkerende boeren en tuinders van ons land zullen hem er graag ophijsen. Zij luisteren graag naar de boodschap dat boeren in de toekomst weer kampioen worden door samen te werken met Wakker Dier en de in ethische nood verkerende Vereniging voor Eerlijke Champignons.
Over Wakker Dier liet de Franse kippenexporteur Martin Claarenbeek (LDC) afgelopen week weten dat hij nog nooit zoveel telefoontjes van Nederlandse retailers en fabrikanten heeft gehad. Dat is het gevolg de recente publieksacties van de dierenrechtenactivisten om in Nederland de plofkip af te schaffen. De Franse boeren zijn dan ook dolgelukkig met Wakker Dier. Net als Bakas betoogde Herman Lelieveldt onlangs in NRC Handelsblad dat Wakker Dier de Nederlandse boeren uitstekend vooruit hielp.
Merkwaardig genoeg is de Nederlandse kipsector het niet met Bakas of Lelieveldt eens. Nederlandse kip staat op klappen als gevolg van de actie van Wakker Dier: buitenkip in Nederland is financieel en praktisch een gepasseerd station. De Franse doet het prima. Trendwatchen doe je out-of-the-box en op langere termijn. Dat blijkt. Als bijna failliete Nederlandse boer heb je er niks aan voor morgen.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Laten we eindelijk TRENDSETTERS zijn en zelf de verantwoordelijkheid nemen voor een goede voedselkeuze ipv. ons menu te laten bepalen door Trendwatchers en voedseltechnologen. Volgens de trendwatchers leven we in een tijd van Well Being and Welness. Ontdek je de positieve effecten en geweldige kracht van fit zijn dan wordt de keuze voor MINDER eten, voor VERS voedsel en een keuze voor voeding die bij jou persoon past heel vanzelfsprekend.
Ik heb een haat liefde verhouding met trendwatchers. Haat omdat er veel speculatieve elementen in zitten en de wetenschapper in mij dat niet zo waardeert. Aan de andere kant liefde omdat zeer goede trendwatchers aanvoelen (sensen) wat er kan gaan gebeuren. Zakelijk gezien maken wij ook toekomstanalyses en laten we ons zeker inspireren door trendwatchers zoals Bakas. Mijn eigen analyse Staat hier, of ik nu mijn advocaat ben of niet lijkt me niet zo interessant.
@Piet, Jan Peter van Doorn noemde vandaag in een lezing 'food het nieuwe internet'. Ik denk dat hij helemaal gelijk heeft daarin.
Jammer dat in de reacties alle trendwatchers als wikkelroedelopers voorgesteld worden. Dat Bakas uit zijn preview weinig verrassend is en er op andere gebieden de plank mist, zegt niets over het vakgebied.
Gedegen trend onderzoek kan wel degelijk aangeven wat de stromingen in de toekomst zullen zijn. Kijk maar naar het werk van Carl Rohde of Marjan Ippel.
Over zijn voorspellingen. Wat we zien 's dat mensen meer verantwwording moeten of gaan nemen over hun eigen gezondheid. Simpelweg omdat er straks minder geld is voor gezondheids zorg. Resultaat zal zijn dat er meer preventief naar gezondheid zal worden gekeken. En een van de onderdelen daarvan is voeding. Waarschijnlijk zal deze meer op personen worden toegepast. Op dit moment neigen we meer naar zogenaamde 'pure' voedsel, dat zou nu het beste zijn. Maar net zoals er gespecialiseerde babyvoeding is, zullen voor andere (kwetsbare) doelgroepen, gespecialiseerd voedsel commercieel beschikbaar zijn. We willen allemaal wel natuurlijk. Maar is dat reëel, als we kijken hoeveel tijd en geld consumenten over hebben om te koken en te eten.
Het geeft vooral aan dat food 'hot' is als dhr Bakas er een boek over schrijft. Ook mooi als iemand die weinig gehinderd wordt door te veel kennis over productie / verwerking met een 'trendwatch' komt. Ik heb meer vertrouwen in zijn voorspelling over functional foods dan in die van dhr De Heij. Dat is geen waarde-oordeel over de kennis van dhr De Heij, maar meer een wens mijnerzijds dat er meer op foodlog wordt gedaan met wat consumenten willen.
Vroeger noemde men ze sterrenwichelaars en waarzeggers, vandaag "trendwatchers". Het verleden voorspellen is voor al deze dames en heren makkelijk. Het boek verkoopt eerst, en wanneer duidelijk wordt dat er nauwelijks wat van uitkwam, ligt het volgende al in de winkel.
Wouter, jouw trend lijkt een 'oratio pro domo'