De Vlaamse premier deed zijn uitspraken op een info-avond in Ieper, meldt Vilt.

Afgelopen week kwam een aantal publicaties uit waaruit bleek dat 15% van de Vlaamse landbouwers tussen 2011 en 2013 rode cijfers schreef en in moest teren op hun spaargelden. Een kwart van de boeren verdiende gemiddeld 25.000 euro per jaar, dat komt neer op een uurloon van 5 euro. In De Standaard meldde Johan Achten van adviesbureau LIBA dat 'amper een op de vier melkveehouders zijn rekeningen nog kan betalen met de opbrengsten. Dan hebben ze hun eigen arbeidsuren nog niet in rekening gebracht.'

Toezichthouder voor afspraken en arbitrage in ketenoverleg
Bourgeois stelt dat er behoefte is aan een toezichthouder op het ketenoverleg. 'In dat overleg worden afspraken gemaakt tussen landbouwers en bijvoorbeeld supermarkten. Zo slaagden de landbouwers er onder meer in de prijs van het rundvlees afhankelijk te maken van de kosten van de primaire producten in de keten', meldt Vilt.
Dat zou er toe moeten leiden dat ze 'een correcte' prijs betalen en geen voedsel verspillen
Met een toezichthouder is er een stok achter de deur om partijen zich aan die afspraken te laten houden.
Bourgeois verwijst voor een voorbeeld naar de Britse situatie, waar sinds anderhalf jaar de Grocery Code Adjucator bestaat. Een dergelijke toezichthouder zou ook bevoegd moeten zijn tot arbitrage bij geschillen tussen de partijen in de keten.

Bewuste consument betaalt correcte prijs
Verder roept de Vlaamse minister-president consumenten op zich bewust te worden van de waarde van voedsel. Dat zou er toe moeten leiden dat ze 'een correcte' prijs betalen en geen voedsel verspillen. In dit geval hoeft Bourgeois voor zijn voorbeelden niet ver te zoeken. "Net zoals Dominique Persoone opkomt voor een faire prijs voor de cacaoboeren in Zuid-Amerika, hebben we een Pascale Naessens nodig die opkomt voor de waarden van voedsel van eigen bodem en een consument die een correcte prijs wil betalen", zegt Bourgeois in Vilt.

Ook in Nederland werd onlangs een toezichthouder op eerlijke prijsvorming voorgesteld. Ons kabinet wees de gedachte van de hand.

Noot voor de Nederlandse lezer: Persoone is een chocolatier van wereldallure, en Naessens is hét Belgische kookidool.


Fotocredits: 'Pocket out', Bradley Gordon
Dit artikel afdrukken