Greenpeace protesteerde met zijn actie tegen het uitblijven van een adequaat beleid voor het beheer van het ecosysteem in de Noordzee. Zee-ecoloog Han Lindeboom zei in een
commentaar de actie wel te begrijpen. "Echter het gooien van stenen op plaatsen waar gevist mag worden kan ik absoluut niet steunen of goedkeuren. En ik heb er begrip voor dat vissers hier boos over zijn", voegde hij er aan toe.

Gevaarlijk
De stenen kunnen namelijk gevaar opleveren voor de vissers. De keien wegen een ton per stuk. "Als daar vistuig achter blijft haken, kan het schip kapseizen", zegt Johan Nooitgedacht, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, volgens de NOS.
De vissers hebben dan ook protest aangetekend. Komende maandag dient een kort geding. "We verwachten niet veel van juridische procedures. Er zijn een paar honderd aangiftes gedaan door vissers, maar dat is nog nooit reden geweest om de keien weg te halen", stelt Nooitgedacht. Daarom hebben de vissers het heft zelf in handen genomen. Het moet maar eens afgelopen zijn met het 'vissertje pesten'.

Met een bergingsvaartuig zijn 5 van de 10 Greenpeace-keien weer opgevist.

Greenpeace noemt de actie 'opmerkelijk'. Volgens de milieuorganisatie was er geen sprake van een gevaarlijke situatie omdat de locaties van de keien exact bekend was. Vissers kunnen hun apparatuur daar op aanpassen. Greenpeace projectleider Ton Gijsen: "Het geeft wel aan hoe de Nederlandse Vissersbond tegen de Klaverbank aankijkt. Ze zien het als een grote industriële visakker die ze mogen leegroven".

Fotocredits: Nederlandse Vissersbond
Dit artikel afdrukken