Europees visserijbeleid
Volgens ICES werpt het Europese visserijbeleid, met zijn vangstbeperkingen, zijn vruchten af. "Het beheer van de visstand werkt" volgens BNR. Vooral schol doet het prima. Ook de haringstand heeft zich hersteld. Kabeljauw doet het zoetjesaan ook steeds beter.
ICES adviseert volgend jaar de vangstquota voor schol, haring en kabeljauw te verhogen en voor tong te handhaven op het niveau van dit jaar. Tarbot en griet verdienen juist wat respijt, die quota kunnen beter verlaagd worden.
Iberische heek
Waar het de Noordzee-vis goed gaat, blijkt in de Iberische wateren de heekstand drastisch terug te lopen. ICES adviseert daarom het vangstquotum voor heek in de Iberische wateren met 62% te verlagen, naar 3.539 ton (dit jaar: 8.848 ton). Dat zou de 'maximum sustainable yield' zijn, aldus ICES. Het MSY-criterium is de vangst waarbij de soort op een veilig biologisch niveau blijft en ook de lange termijn visvangst gegarandeerd blijft. Spaanse vissers zijn verbaasd over de aanbeveling. "Ik weet niet waar de wetenschappelijke data op gebaseerd zijn, maar ik weet één ding zeker: het barst van de heek in de Golf van Biskaje", klaagt vissersvoorman Torcuato Teixeira in FIS. In iets noordelijkere wateren mogen de Spanjaarden overigens wel wat meer heek vangen.
Fotocredits: 'Fishing boats in Ditzum harbor', Bert Kaufmann
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wellicht behoeft dit bericht enige nuance. Visserijbeheer zoals we dat nu doen werkt inderdaad. Er worden van te voren afspraken gemaakt over de maximale quotaverhogingen (of verlagingen) en de politieke koehandel is zo een beetje naar de achtergrond gedwongen.
Het gaat goed met de belangrijkste soorten voor Nederland: tong, schol, haring, makreel (en blauwe wijting). Maar het gaat niet niet goed met de bijvangst in die visserijen: tarbot en griet moeten beperkt worden want daar is juist geen herstel. Roggen en haaien zijn nog steeds op een historisch laag niveau en kunnen zonder extra maatregelen ook niet herstellen. Zeebaars is dramatisch. Er worden nu eindelijk maatregelen voorgesteld (een beheerplan is er nog niet).
En wil je zeggen dat je een duurzame visserij hebt, moet je ook nog een vismethode hanteren die niet te veel schade toebrengt aan de omgeving. Daar kan de Nederlandse visserij nog wel wat verbeterslagen maken. Zijn ze overigens wel mee begonnen.