De Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) presenteerde woensdag zijn advies over de stand van zaken rondom de vis in de Noordzee. ICES houdt sinds 1957 bij hoe het met de diverse vissoorten in de Noordzee gaat. Op basis van het jaarlijkse advies dat de organisatie uitbrengt, worden in het najaar in Brussel de vangsquota voor 2016 vastgesteld.

Europees visserijbeleid
Volgens ICES werpt het Europese visserijbeleid, met zijn vangstbeperkingen, zijn vruchten af. "Het beheer van de visstand werkt" volgens BNR. Vooral schol doet het prima. Ook de haringstand heeft zich hersteld. Kabeljauw doet het zoetjesaan ook steeds beter.

ICES adviseert volgend jaar de vangstquota voor schol, haring en kabeljauw te verhogen en voor tong te handhaven op het niveau van dit jaar. Tarbot en griet verdienen juist wat respijt, die quota kunnen beter verlaagd worden.

Iberische heek
Waar het de Noordzee-vis goed gaat, blijkt in de Iberische wateren de heekstand drastisch terug te lopen. ICES adviseert daarom het vangstquotum voor heek in de Iberische wateren met 62% te verlagen, naar 3.539 ton (dit jaar: 8.848 ton). Dat zou de 'maximum sustainable yield' zijn, aldus ICES. Het MSY-criterium is de vangst waarbij de soort op een veilig biologisch niveau blijft en ook de lange termijn visvangst gegarandeerd blijft. Spaanse vissers zijn verbaasd over de aanbeveling. "Ik weet niet waar de wetenschappelijke data op gebaseerd zijn, maar ik weet één ding zeker: het barst van de heek in de Golf van Biskaje", klaagt vissersvoorman Torcuato Teixeira in FIS. In iets noordelijkere wateren mogen de Spanjaarden overigens wel wat meer heek vangen.

Fotocredits: 'Fishing boats in Ditzum harbor', Bert Kaufmann
Dit artikel afdrukken