"Vleesbedrijf VION is opnieuw in de fout gegaan. Het bedrijf heeft vlees verkocht dat niet aan de voedselveiligheidseisen voldeed." Dat schrijft de NOS.

Na de fraudes met biologisch en sterrenvlees eind vorig jaar, bleek dit in maart van dit jaar bij een NVWA-controle dat de incidenten bij het bedrijf nog niet onder controle zijn. VION nam geen maatregelen om vlees terug te halen dat het verkocht, maar waarvan het wist dat het niet aan de wettelijke criteria voor voedselveiligheid voldeed. Het verzuimde bovendien het voorval te melden bij de NVWA, terwijl dat wel verplicht is.

Dit nieuws kwam in omloop naar aanleiding van een Kamerbrief van staatssecretaris Dijksma.

In een reactie geeft VION toe dat er te hoge concentraties van bepaalde bacteriën zijn aangetroffen in een partij droge worst met een listeria-besmetting. Het bedrijf weerspreekt echter dat het niets zou hebben gedaan. "VION heeft direct actie ondernomen en de kleine partij teruggehaald bij het distributiecentrum en direct vernietigd." Het bedrijf stelt dat het vlees nooit in de winkel is terechtgekomen, en dat bij een nieuwe inspectie alles in orde was. "VION betreurt het dat er onnodig een verkeerd en ongenuanceerd beeld is geschetst rondom een administratieve procedurefout." Boerderij belicht het nieuws vanuit die invalshoek en weet te melden dat de boete € 1.050 bedraagt.

VION blijft onderwijl extra gecontroleerd worden door de NVWA. Dat werd het ook al door SKAL (vanwege de fraude met biologisch vlees) en diezelfde NVWA die vanwege de onregelmatigheden verscherpte controles instelden.
Dit artikel afdrukken