Tijdens een hoorzitting over voedselveiligheid in de Tweede Kamer zei inspecteur-generaal Harry Paul van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanmiddag dat zijn dienst wordt geconfronteerd met onvoldoende ethisch besef, slecht geregelde aansprakelijkheden tussen boer en toeleverancier en slechte administraties. Dat meldt Boerderij.

Alleen bij ziekte
"De bedoeling van de wet is om in principe geen antibiotica te gebruiken. Alleen als er ziekte is, zou je antibiotica nog toepassen. Dat moet dus niet geïnterpreteerd worden als: 'alles is toegestaan, zolang de norm van de wet niet wordt overschreden'", zei Paul. Hij gaf aan te verwachten dat recente furazolidonaffaire niet de laatste zal zijn in een reeks van incidenten. Volgens Paul hebben bedrijven de boel 'gewoon niet op orde."

Onderlinge aansprakelijkheid slecht geregeld
Hij stelt dat bedrijven hun aansprakelijkheid en onderlinge garanties zwak hebben geregeld. Dat valt hem op: "Als een boer een stal bouwt en er is iets niet in orde, dan wijst hij toch ook niet naar de overheid? Afnemers weten vaak heel goed hoe het zit met de kwaliteit van hun leveranciers. Maar de prikkel van de prijs is doorslaggevend. En als er dan iets aan de hand is, horen wij: 'dit is ons overkomen'."

Gebrekkige en frauduleuze administraties
Grote zorgen blijkt Paul te hebben bij de gebrekkige administraties die hij aantreft. Daardoor kost het vaak dagen eer een recall kan worden gerealiseerd, terwijl dat binnen enkele uren moet kunnen. Tevens zegt hij: "en dan heb ik het nog niet over bedrijven die hebben gefraudeerd. Daar is de administratie nog veel ondoorzichtiger, of soms zelfs gewoon afwezig."
Dit artikel afdrukken