Vleesverwerker Vion heeft in de Transparantiebenchmark 2021 in de sector 'voedsel en dranken' de hoogste score behaald. In de totale Transparantiebenchmark staat Vion op de 25e plaats. De overall winnaar van de Kristalprijs is dit jaar Philips, met een score van 89,5%. Philips scoort met name ten aanzien van het rapporteren over klimaatrisico's bovengemiddeld goed en loopt daarmee vooruit op veel organisaties.

De Transparantiebenchmark brengt sinds 2004 de transparantie in maatschappelijke verslaggeving van de 500 grootste bedrijven van Nederland in beeld, verdeeld over 16 sectoren. Het is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Binnen de sector Voedsel en Dranken staat Vion bovenaan, met 74%. Dat is best bijzonder voor een vleesbedrijf omdat de sector als behoorlijk gesloten bekend staat. Volgens CEO Ronald Lotgerink is de koppositie een pluim aan alle ketenpartners. "Voor onze mensen, het bedrijf en onze sector in het bijzonder is maatschappelijke transparantie heel belangrijk. Onze strategie van verantwoord ondernemen, duurzaamheid en samenwerking in ketens noemen wij Building Balanced Chains. Elke dag bouwen we aan transparante en regionale ketens die vanuit dat principe werken voor onze leveranciers, de veehouders en akkerbouwers, onze klanten en de consument," zegt hij in Meat&co.

Overige top-10-partijen in de sector Voedsel en Dranken zijn Heineken (73%), ForFarmers en FrieslandCampina (71%), Vreugdenhil Dairy Foods en Van Drie Holding (68%) en Coöperatie Avebe (61%). In de lijst van 23 bedrijven in deze categorie staan verder graanverwerker Viterra (49%), Cosun (22%), Agrifirm (5%) en CZAV (4%).
retail

En waar staat dan een bedrijf als Unilever? Dat staat in de sector Consumentenproducten (waar ook Just Eat Takeaway onder blijkt te vallen), met een score van 83%. Daarmee staat Unilever in de totaalranglijst op de tiende plaats. En waar vinden we de supermarkten? Die horen thuis in de categorie Retail. Transparantie is toch een beetje verwarrend. Wel zien we dat Jumbo wint van Albert Heijn en dat Detailresult (Dirk en Deka) duidelijk ver achterblijft.
voeding en dranken

  • Deel
Druk af