De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig jaar nagelaten ernstig vervuilde goji-bessen uit de handel te halen. Daarmee hebben consumenten mogelijk aanzienlijke gezondheidsrisico’s gelopen. Dat zeggen voedselwaakhond foodwatch en toxicoloog Martin van den Berg in EenVandaag. De bessen, die bekend staan als gezonde ‘superfood’, bleken zwaar verontreinigd met een veelvoud aan bestrijdingsmiddelen. Van sommige verboden stoffen werd de wettelijke norm 46 tot 55 keer overschreden, zo blijkt uit analyse van de officiële controlegegevens van de NVWA zelf.

Vervulde gojibessen waren een veel ernstiger affaire dan de eieren met fipronil die Europa deze zomer bezighielden, zegt Van den Berg. Volgens klinisch epidemioloog en dieetdeskundige Liesbeth Oerlemans is paniek niet direct nodig omdat onbekend is hoeveel gojibessen mensen eten en foodwatch op publiciteit uit zou zijn. De overschrijding is vastgesteld op basis van de consumptie van krenten, terwijl de consumptie van gojibessen vermoedelijk lager ligt. Of dat zo is en hoe het in individuele gevallen zit, is echter ook onduidelijk. Oerlemans geeft toe dat ze boos is op foodwatch omdat de organisatie haar heeft geblocked. Van den Berg is in ieder geval stellig in zijn uitspraken:


EenVandaag - 'NVWA nalatig met giftige bessen' - EenVandaag
Reageer
  • Deel
Druk af