Afgelopen week kwam vanuit Duitsland het bericht dat een Nederlands veevoerbedrijf met bestrijdingsmiddelen vervuilde biologische zonnebloemkoeken zou hebben geleverd aan een Duitse eierproducent. De grondstoffen zouden vanuit Oekraïne afkomstig zijn geweest. Het Duitse bedrijf zou er gedurende langere tijd legkippen mee hebben gevoerd.

Vandaag noemt het verdachte Nederlandse bedrijf, Doens Food uit IJzendijke, het nieuws 'complete onzin'. Doens heeft 4.000 ton biologische zonnebloemkoek uit Oekraïne gekocht en doorverkocht aan klanten in verschillende EU-landen. Het bedrijf zegt de gehele partij te kunnen verantwoorden en te hebben geconstateerd dat die schoon van smetten is.

'Alles al anderhalve week in beeld'
Doens krijgt geen contact met de Duitse autoriteiten, maar weerspreekt stellig de uitlatingen van minister van landbouw Til Backhaus van Mecklenburg-Vorpommern,die zegt dat nog 3.700 ton product niet verantwoord kan worden. "We hebben alles al anderhalve week in beeld", zegt Doens .

In Nederland voeren de NVWA en Skal voeren nog controles uit. Ook Doens wil meer weten over de vervuiling. "Het is ook in ons belang om te weten wat er in Duitsland is gebeurd. Dan kunnen wij gaan terugtraceren", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Het Duitse bedrijf mag zijn eieren voorlopig niet als biologisch verkopen van de autoriteiten in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. In totaal gaat het om een samenwerkingsverband van 18 bedrijven.

Fotocredits: sprinkhaan op een zonnebloem, Nicolas Gent
Dit artikel afdrukken