Wat is nou beter voor je broodnodige omega-3's, kweek of wild? Het antwoord kan je verrassen.
Over de verschillen tussen de regulier gekweekte zalm en biologisch gekweekte zalm leven veel vragen. De antwoorden zijn niet eenduidig te geven. Er bestaan verschillende standaarden voor biologisch en de eisen daarin kunnen ook verschillen. De meeste vragen gaan over vet en smaak, over het voer en over de leefomstandigheden van de vis.
Het vetpercentage in zalm kan sterk verschillen. De verschillen zijn bij gekweekte zalm minder groot dan bij wilde zalm omdat zalm in kwekerijen regelmatiger worden gevoed. Toch is er ook verschil in vetpercentages in kweekzalm. Consumenten in sommige landen willen graag vettere vis. In andere landen willen consumenten de vis zo mager mogelijk. De kweker past daar het voer op aan zodat de vis al of niet magerder is.
Vet bepaalt echter voor een groot deel de smaak van de vis. Dit komt omdat de smaakstoffen in het vet zijn opgeslagen. Vis bevat overigens gezonde vetten, de Omega-3 vetzuren. Tal van voedingsdeskundigen over de hele wereld raden aan om twee keer per week vette vis te eten.
Het vetpercentage in biologisch zalm ligt in het algemeen een fractie lager dan in gekweekte zalm. Dit heeft te maken met de samenstelling van het voer (en niet met de herkomst van de grondstoffen in het voer).
De samenstelling van het voer voor kweekzalm varieert van producent tot producent en van land tot land. In Noorwegen ligt de verdeling tussen plantaardige grondstoffen en grondstoffen van marine herkomst (visolie en vismeel) rond 50 : 50. (40 : 60 komt ook voor). De samenstelling van het voer varieert gedurende de seizoenen en is ook afhankelijk van de beschikbaarheid van de grondstoffen. De verschillen in het voer voor regulier gekweekte en biologisch gekweekte zalm betreffen het gebruik van de grondstoffen uit zee (vismeel en visolie). Bij biologisch gekweekte zalm mogen deze niet afkomstig zijn van vis die specifiek voor visvoer is gevangen.
bron: culinairnet
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik heb ergens gelezen dat gekweekte zalm altijd resten bevat van anti-biotica, omdat de vissen dit toegediend krijgen. Dit om huidproblemen die horen bij het in gevangenschap leven te bestrijden. Is dit correct en hoe schadelijk is het als je regelmatig zalm eet?
van Harold McGee:
"
In fact, farmed salmon are primarily raised not on grain but on fish meal, a feed which is problematic in its own way, but which is plenty rich in omega-3s. A thorough survey published in 2005 found that salmon farmed in various regions throughout the world have consistently higher omega-3 levels than wild salmon, mainly because they are consistently fattier.
"
en
"
Even salmon raised experimentally on vegetable oil for three-quarters of their life (to begin to address the issue of sustainability) have 1 gram of omega-3s per 100 grams fish: 50 times more than grass-fed beef. These are huge differences!
"
van de artikelen:
Hamilton, M.C. et al. Lipid Composition and Contaminants in Farmed and Wild Salmon. Environ. Sci. Technol. 2005, 39, 8622-8629.
Torstensen, B.E. et al. Tailoring of Atlantic salmon (Salmo salar L.) flesh lipid composition and sensory quality by replacing fish oil with a vegetable oil blend. J. Agric. Food Chem. 2005; 53:10166-78.
http://news.curiouscook.com/search/label/fish
Ik was eerlijk gezegd verbaasd dat wilde zalm dus over het algemeen minder omega-3 vetzuren bevat.
Blijkbaar spelen de genen ook een rol en niet alleen het voer. De oude nature-nurture discussie geldt hier dus blijkbaar ook bij.