image

Wat is nou beter voor je broodnodige omega-3's, kweek of wild? Het antwoord kan je verrassen.

Over de verschillen tussen de regulier gekweekte zalm en biologisch gekweekte zalm leven veel vragen. De antwoorden zijn niet eenduidig te geven. Er bestaan verschillende standaarden voor biologisch en de eisen daarin kunnen ook verschillen. De meeste vragen gaan over vet en smaak, over het voer en over de leefomstandigheden van de vis.
Het vetpercentage in zalm kan sterk verschillen. De verschillen zijn bij gekweekte zalm minder groot dan bij wilde zalm omdat zalm in kwekerijen regelmatiger worden gevoed. Toch is er ook verschil in vetpercentages in kweekzalm. Consumenten in sommige landen willen graag vettere vis. In andere landen willen consumenten de vis zo mager mogelijk. De kweker past daar het voer op aan zodat de vis al of niet magerder is.

Vet bepaalt echter voor een groot deel de smaak van de vis. Dit komt omdat de smaakstoffen in het vet zijn opgeslagen. Vis bevat overigens gezonde vetten, de Omega-3 vetzuren. Tal van voedingsdeskundigen over de hele wereld raden aan om twee keer per week vette vis te eten.
Het vetpercentage in biologisch zalm ligt in het algemeen een fractie lager dan in gekweekte zalm. Dit heeft te maken met de samenstelling van het voer (en niet met de herkomst van de grondstoffen in het voer).
De samenstelling van het voer voor kweekzalm varieert van producent tot producent en van land tot land. In Noorwegen ligt de verdeling tussen plantaardige grondstoffen en grondstoffen van marine herkomst (visolie en vismeel) rond 50 : 50. (40 : 60 komt ook voor). De samenstelling van het voer varieert gedurende de seizoenen en is ook afhankelijk van de beschikbaarheid van de grondstoffen. De verschillen in het voer voor regulier gekweekte en biologisch gekweekte zalm betreffen het gebruik van de grondstoffen uit zee (vismeel en visolie). Bij biologisch gekweekte zalm mogen deze niet afkomstig zijn van vis die specifiek voor visvoer is gevangen.


bron: culinairnet
Dit artikel afdrukken