Verhalen van 17 juni rondom Corona vind je in ‘Herd immunity’ in de VS is morgen al haalbaar: met mondkapjes.

In de Ondertussen van woensdag 17 juni vallen mij deze berichten op:

- 'valse vis' valt voortaan gemakkelijker te ontmaskeren, zowel in restaurants als door de hele keten. Het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) ontwikkelde samen met het Europese consortium Seafood Tomorrow een tool waarmee de authenticiteit van bepaalde visproducten te controleren is (Knack). De basis van de analysetool is een databank met DNA-profielen van 42 commercieel verhandelde zeevissoorten. Door een klein stukje vis met de DNA-barcodingtechniek te vergelijken met de databank is te bepalen om welke soort het precies gaat. Bij de eerste proefnemingen kwam meteen al een aantal gevallen van fraude naar boven. Van de 173 stalen 'tong' bleek 17% een goedkopere vis te zijn. Bij kabeljauw was 2% vals. De ILVO-onderzoekers gingen ook na waar in de keten de vis werd verwisseld.

- PostNL bezorgde in april en mei 25% meer pakketjes dan het jaar ervoor (RTL Nieuws). Nederlanders winkelden door de coronacrisis meer online. Dat had een pakketjesexplosie tot gevolg waardoor PostNL veel beter draait dan verwacht. In het eerste kwartaal van dit jaar zag het postbedrijf de winst nog dalen. De verliezen van het verkochte Italiaanse dochterbedrijf Nexive en dalende postbezorging worden nu ruimschoots gecompenseerd door de pakketbezorging. PostNL verwacht dat de winst over heel 2020 hoger zal zijn de eerdere winstverwachting van €110 tot 130 miljoen.

- moeders met overgewicht en een laag inkomen horen het liefst van vergelijkbare moeders hoe zij gezonder kunnen leven. Dat blijkt uit een Amerikaans interventieonderzoek onder 212 moeders tussen 18 en 39 jaar, met een BMI hoger dan 25 en een laag inkomen (NieuwsVoorDiëtisten). De helft van de moeders kreeg gedurende 16 weken voorlichting over een gezonde leefstijl door 'peers': ervaringsdeskundigen uit diezelfde interventiegroep. De andere helft kreeg enkel schriftelijke voorlichting. Na afloop van de 16 weken bleek de leefstijl van moeders in de interventiegroep gunstig te zijn veranderd: zij hadden meer motivatie, minder stress en aten minder vet. Volgens de onderzoekers ligt het succes van de interventie in 'peer education'. Het zien van andermans resultaat wekt zelfvertrouwen: “Als zij het kan, kan ik het ook.”

Nu er op de markt in Beijing coronavirusdeeltjes zijn gevonden op een snijplank waarop zalm werd gesneden, hebben zalmkwekers de grootste moeite om hun product in China te krijgen (Bloomberg). Hoewel er volgens de Noorse autoriteiten geen importverbod vanuit China is opgelegd, zou zalm al uit de grote supermarkten in Beijing gehaald zijn en zijn bestellingen geannuleerd.

Met nog twee weken te gaan tot de nieuwe Donorwet van kracht wordt, is volgens het CBS ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders geregistreerd in het Donorregister (NOS). Het grootste deel van de nieuwe geregistreerden gaf géén toestemming tot orgaandonatie.

Honingbijen leven korter na blootstelling aan twee in Amerika veel gebruikte bestrijdingsmiddelen (ScienceDaily). De meerderheid van de honingbijen die aan Transform, met het actieve ingrediënt sulfoxaflor, werden blootgesteld, stierven binnen zes uur. Sivanto, met het actieve ingrediënt flupyradifurone, bleek niet direct dodelijk maar het gebruik resulteerde wel in fysiologische stress bij de bijen. En ook dat resulteert in een verkorte levensduur.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken