Twee keer per week rood vlees eten zou de kans op diabetes type 2 (DM II) kunnen vergroten. Dat denken Harvard-onderzoekers op basis van een nieuw onderzoek in de lange rij van onderzoeken naar het onderwerp. Als je dat risico niet wilt lopen, kun je het vlees beter inwisselen voor andere eiwitbronnen zoals noten of peulvruchten, laten de resultaten zien. Ook kip en kalkoen - witvlees - zouden natuurlijk kunnen.

Wie denkt dat je alleen rundvlees moet mijden, komt bedrogen uit. Ook varkensvlees geldt als roodvlees, net als schaap, lam en geit.

Dit nieuwe onderzoek maakt aannemelijker dat het verband echt bestaat, nadat eerdere studies al op het verband leken te wijzen. De onderzoekers keken naar gezondheidsgegevens van meer dan 200.000 mensen die aan langlopende cohortonderzoeken meedoen. Tijdens de looptijd van de onderzoeken ontwikkelden 22.000 deelnemers diabetes type 2.

De deelnemers die het meeste roodvlees aten (tussen 1,56 en 1,97 porties per dag), hadden 62% meer kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan de mensen die het minste roodvlees aten (tussen de 0,26 en 0,45 porties per dag). Het verband bleef bestaan na controle voor confounding variables.

Omdat het om een epidemiologisch studie gaat met respondenten die zelf opgeven wat ze eten, is het onderzoek bepaald niet perfect. Het geeft het bovendien geen causaal bewijs. Het blijft een associatie die bijvoorbeeld ook gebaseerd kan zijn op het feit dat vleeseters minder gezond leven in algemene zin. Om de link tussen diabetes en roodvlees definitief aan te tonen, zou je grote groepen mensen jarenlang op een dieet met veel of juist weinig roodvlees moeten zetten. De onderzoekers zouden nauwgezet feitelijk moeten vastleggen wat zij eten en niet vertrouwen op wat de groep mensen die ze volgen zelf achteraf noteert. Hetzelfde geldt voor hun manier van leven en het volgen van hun bloedwaarden. Dergelijk onderzoek is duur, omslachtig en ethisch vermoedelijk problematisch.

De kans op diabetes type II is hoog in de VS. Het normaalrisico op DM II is daar 1 op de 10 mensen. In Nederland krijgt 1 op de 14 mensen DM II.

Een verhoging van de kans met 62% is fors. Als we er van uitgaan dat het normaalrisico in de VS niet sterk wordt bepaald door vleesconsumptie, dan krijgen circa 6 meer mensen op de 100 DM II. Dit cijfer moet echter hoogstwaarschijnlijk gecorrigeerd worden voor het aantal de mensen die nu al diabetes type 2 hebben als gevolg van vleesconsumptie of hun leefstijl. Ga je ervan uit dat die al volop in die 1:10 zitten, dan zal volledig staken van de roodvleesconsumptie (of die verkeerde leefstijl die met een hoge vleesconsumptie samenhangt) tot een forse afname van het aantal diabetesgevallen leiden.
  • Deel
Druk af