Past de Vegetarische Slager de namen niet aan, dan dreigt een boete. De Vegetarische Slager is vooral verbaasd. Sinds vorige maand hebben alle productnamen het voorvoegsel 'vegetarisch' gekregen. Mede-oprichter Niko Koffeman vermoedt dat "er sprake is van een 'politiek gemotiveerde' actie, waarachter de vleeslobby zit."
Past de Vegetarische Slager de namen niet aan, dan dreigt een boete. De Vegetarische Slager is vooral verbaasd. Sinds vorige maand hebben alle productnamen het voorvoegsel 'vegetarisch' gekregen. Mede-oprichter Niko Koffeman vermoedt dat "er sprake is van een 'politiek gemotiveerde' actie, waarachter de vleeslobby zit."
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ppps
De 'Libanese' (en Israëlische) falafel, die ik tijdens mijn verblijven daar als bijna dagelijkse goedkope kost nam, inclusief uitgebreide saladebars en zelfgemaakt brood, behoort dus (superfood) tuinerwten te bevatten.... maar in de Libanese falafel die te koop is, en als zogenaamd in veel recepten te vinden, ontbreken die tuinerwten vreemd genoeg. Terwijl de extra smaak naast de gezondheid van tuinerwten de Libanese falafel kenmerkt.
Dit is de dagelijkse vlees-praktijk - in de USA doen ze er nog een graatje bovenop.... gelukkig is TTIP voorlopig van de baan.... (al heb ik mijn vraagtekens over het wel afgesloten verdrag met Canada.... een achterdeur....)
Dierenbeschermers die 2 biggen bevrijdden uit afschuwelijke omstandigheden - door de overheid covered-up - werden achtervolgd door een groteske FBI operatie, en worden nu geconfronteerd met terrorisme-aanklachten.
Terwijl de man die met zijn auto inreed op anti racisme demonstranten en een jonge vrouw doodde dat niet wordt...
In wat intensieve landbouw en democratie betreft spreekt deze petitie tegen Monsanto's nieuwe supergif boekdelen.... (wie wilde ook al weer Monsanto opkopen?... een maatschappij met wie Juncker nauwe banden heeft...)
Als je dit varken ziet liggen.... eet je met plezier zijn vlees? Ik niet! Ook al ben ik totaal niet vegetarisch.... nou ja.... een beetje dan. Culinair genot staat bij mij voorop. En dat kan ook vegetarisch zijn. Bijna nooit (grotendeels) industrieel....
Al zijn sommige zaken basic haast onvermijdelijk 'industrieel' van karakter - zoals bij meel - , hoeft dat niet per se verkeerd te zijn, en gaat het vaak ook over methodieken.
ps
Je kunt ook zelf tahoe fermenteren! Net zoals bijna alle andere plantaardige (naast dierlijke) producten. Die geven enorme meerwaarde's. Behalve het omvormen van potentieel schadelijke stoffen, ook het aanmaken van vele 'dierlijke' e.a. stoffen, en biologisch beschikbaarder maken van mineralen. Over smaken nog niet te spreken.... hier heb ik veel gehoord via mijn zoon van zijn chef bij PuurM - zo te zien Grootmeester in fermentatie.
pps
zelfs geschoten wild mag niet 'biologisch' genoemd worden.... daar moet je in biologische omstandigheden gefokte reeën in hun kleine territorium voor hebben.... ik weet wel waar mijn voorkeur naar uitgaat.
De prijzen van deze vegaproducten zijn absurd hoog, als je kijkt naar de gebruikte grondstoffen. Helemaal mee eens Joep. De smaak kan soms wel goed zijn voor zo af en toe (als je echt lekkere vleesvervangers zoekt kun je die vaak bij de Chinese toko kopen) - maar ik prefereer dan ook vlees/vis.
Je kunt prima - en lekkerder - vegetarische maaltijden bereiden zonder deze producten. Kennis van zaken is belangrijk om hierin grotere genot-hoogten te bereiken. Veel vegetarische recepten die te vinden zijn horen nou niet bepaald bij de toppers... (bijv. de manier waarop tahoe/tofu gebruikt wordt als weke smakeloze stukken... ipv 3 dagen te marineren en dan knapperig te bakken)
Een van mijn favoriete vleesvervangers is Libanese (= met tuinerwten erbij) falafel. Voor 10 euro kun je kilo's balletjes maken en die in de diepvries bewaren. Waarom moet ik voor 250 gram supermarkt-falafel 2,95 betalen? Die bovendien veruit inferieur is aan mijn eigen - in de tijd ontwikkelde - recepten. En mijn eigen supersterke gekruide knoflooksaus... lokaal fameus ;)
Verder experimenteren met mengen met tofu, ei, lavas, dubbel gefermenteerde sojasaus, en wat boekweitmeel etc. levert me m'n eigen vegetarische schnitzels (o nee, dat mag ik niet meer zeggen....) op die 5-15 maal zo goedkoop zijn als de industriële varianten. En wederom lekkerder.
Al kan ik de vegetarische slager vaak niet nabootsen in zijn structureringsprocessen van bijv. nep-kip, die geen verkeerde resultaten opleveren... (maar die van de toko van een bepaald merk smaakt beter)
De dagen dat ik vlees/vis eet zijn talrijker dan de dagen dat ik dat niet doe. Ik wil dit wel veranderen, maar dat is moeilijk.... met alle culinaire genot dat ik beleef aan vlees/vis. En mijn jongste zoon die de opleiding volgt tot zelfstandig werkend kok.... en zo veel heerlijks - ook unieke simpele en complexe vegetarische mogelijkheden - inbrengt van zijn top-stage's ;).
Een dier/mensvriendelijke veeteelt telt voor mij zwaarder. Als dat betekent dat ik wat minder veel vlees kan eten.... ok. Maar daar lijkt het voorlopig niet op, met de mogelijkheden die er zijn voor mij (is schapenvlees bio-industrie?).... en ook voor vele anderen... prijsverschillen hoeven er nauwelijks te zijn (zijn er wel enorm als je het keurmerk 'biologisch'* wil)... al zal massale omschakeling schaarste veroorzaken.
Mijn islamitische kwaliteitsslager heeft zijn eigen boeren in de Betuwe, kiest zijn dieren. Grazend vee, ziet er ok uit, niks bio-industrie**. Heb het er vaker met hem over gehad. Voor een prijs die lager is dan die van de supermarkt ernaast.
* nergens is het prijsverschil tussen biologisch en 'anders' - in al haar soms bijna 'biologische' omstandigheden - zo groot als bij vlees.. terwijl het bij zuivel minimaal is....
** het enige is de heilige halal kip... centraal ingekocht.... heb ik geen enkele verwachting van.
En dat intensieve veeteelt (in haar verschijningen de laatste vele decennia) als basis van het dagelijkse menu, in de hele context, een niet een veel hogere negatieve impact (in alle opzichten) zou hebben - zoals hieronder beweerd - gaat er bij mij niet in. Dat er een duidelijke samenhang is met gehanteerde intensieve productieprocessen in plantaardige landbouw, is.
Na het gouden water (uit de kraan), nu de gouden vegaburger?
Over misleiding gesproken:
Met het oog op eiwit, is vegetarisch gehakt 6x zo duur als half om half gehakt.
Per 100g bevat vegetarisch gehakt slechts 8g eiwit tegen 20g in half om half gehakt.
Een portie van 250g vegetarisch komt dan op 3 euro tegen 0,50 voor 100g hoh gehakt.
Geen wonder dat de grote jongens hier (heel veel) brood in zien!
(Doe mij maar een tosti met kaas, ook 8g eiwit)