Dat zou blijken uit tussentijdse onderzoeksgegevens van een grootschalig Adventist Health Study-2 onderzoek dat wordt uitgevoerd door de Linda Loma University in Zuid-Californië. Linda Loma is de gezondheidsuniversiteit van het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten.
Het onderzoek bestrijkt ruim 96.000 Amerikaanse en Canadese zevendedagsadventisten (van 30 tot 112 jaar oud) van wie de eetgewoonten en levensstijl zorgvuldig geanalyseerd worden. Deelnemers aan de studie vulden tussen 2001 en 2007 een eerste uitgebreide vragenlijst in over hun eetgewoonten. Iedere twee jaar daarna worden ze bevraagd over hun medische status ten aanzien van kanker, beroertes, hartaanvallen en diabetes.

Een van de pijlers van het kerkgenootschap is voeding en gezondheid. Het is geen toeval dat de uitvinder van de cornflakes, John Harvey Kellogg, een zevendedagsadventist was; met zijn cornflakes wilde hij een bijdrage leveren aan het promoten van gezonde voeding onder brede lagen van de bevolking.
Zevendedagsadventisten houden zich aan de spijswetten van het Oude Testament. Net als Joden eten ze geen varkens- of paardenvlees, garnalen of ongeschubde vis. Ook roken en drinken ze niet of zeer matig.

Voor veel van de deelnemers betekent gezond eten dat zij geen of weinig vlees eten. Volgens de onderzoekers eet van de deelnemers 8 procent veganistisch, 28 procent eet vegetarisch maar kiest wel voor de consumptie van melk en/of eieren. 10 procent eet ook vis. 6 procent is vlees/visminderaar en 48 procent eet niet vegetarisch.

Gary Fraser, de onderzoeksleider, presenteert de tussentijdse onderzoeksresultaten op www.foodnavigator.com als volgt: 'De studiedata suggereren dat mannelijke vegetarische zevendedagsadventisten gemiddeld 83,3 jaar oud worden, en vrouwen 85,7 - dit is gemiddeld 9,5 en 6,1 jaar ouder dan andere Californiërs'.

Verdere resultaten:
- Veganisten zijn gemiddeld 30 pond lichter dan vleeseters
- Veganisten scoren een BMI van 5 punten minder dan vleeseters
- Vegetariërs en veganisten zijn minder insulineresistent dan vleeseters
- Dunne mensen bewegen over het algemeen meer dan mensen met overgewicht, ze eten vaker plantaardig en roken minder, hetgeen erop lijkt te wijzen dat meerdere factoren de algehele gezondheid van deze deelnemers verbeteren
- viseters en vleesminderaars die hun inname van dierlijke producten beperken maar nog steeds een keer per week vlees eten, hebben 'gedeeltelijke bescherming' tegen leefstijlziekten
- overgewicht vermindert de levensduur van zwarte Amerikanen met 6,2 procent.


Het onderzoekt roep een vraag op. Zorgt het eten van dieren en dierlijke producten voor het verschil, of maakt een totaal bewuste levensstijl het verschil? Wat denken voedingswetenschappers: moeten we van ons paleo-geloof overstappen naar de lifestyle van de zevendedagsadventisten?

Aanvullende gegevens uit de Adventist Health Study-2:
Veganisten en vegetariërs blijken in vergelijking met vleeseters minder televisie te kijken, meer uren te slapen, meer fruit en groenten te eten, minder verzadigde vetten binnen te krijgen en vooral voedsel met een lage glycemische index te eten (bonen, peulvruchten, noten).


Fotocredits: Thomas Hawk, gelukkige oude man in Californië
Dit artikel afdrukken