Die woorden werden vorige week donderdag gesproken door varkenshandelaar Jan Vernooij tijdens een symposium van het commerciële voerbedrijf De Heus Voeders. Vernooij is ook zelf varkenshouder. Daarnaast distribueert hij biggen en haalt zijn bedrijf varkens op voor transport naar slachters.

Het probleem van de varkenssector is een aanhoudend overaanbod waarin alle spelers doorgaan tot het lijntje knapt.
Vernooij vertelde gebeld te worden door boeren die zo snel mogelijk hun geld willen, omdat ze door hun liquide middelen heen zijn. Iedere cent telt dan ook om de eindjes aan elkaar te knopen. Vernooij zegt dat veel varkensbedrijven genoodzaakt zijn om te stoppen, aldus Boerderij.

Terwijl op dit moment de varkensbestuurders van LTO en NVV volhouden dat export van Nederlandse varkens een begaanbare weg is, zegt Vernooij dat wellicht overwogen moet worden de Nederlandse varkensstapel in te krimpen. Boerderij noteert dat hij duidelijk geëmotioneerd duidelijk maakte dat "achter de varkenssector een berg menselijk leed schuil gaat" en banken weinig moeite doen om bedrijven overeind te houden.

Tijdens een bijeenkomst van Foodlog in Den Bosch suggereerde Han Swinkels, docent varkenshouderij aan de HAS Hogeschool in Den Bosch, een versnelde warme sanering van de varkenssector om het radeloze leed te voorkomen dat ondernemers treft als hun geld op is, maar hun kosten door hun levende have doorlopen. Het probleem van de varkenssector is een aanhoudend overaanbod waarin alle spelers doorgaan tot het lijntje knapt.

Fotocredits: Varkenshandel De Heer
Dit artikel afdrukken