Volgens het USDA (ministerie van landbouw) daalt de consumptie van kip en varkensvlees in 2013, en zal de consumptie van vis stabiel blijven. De facto betekent het dat vis marktaandeel wint op andere eiwitten. De dalende vleesconsumptie wordt toegeschreven aan verschillende factoren, zoals een vergrijzende bevolking die minder eet, een daling van het gemiddelde inkomen als gevolg van de crisis en de stijgende prijzen voor kip en rundvlees. De vleesprijzen zullen naar verwachting nog verder stijgen.
Een van de openingssprekers, Duane Lenz, manager bij Cattle-Fax, toonde vergelijkende informatie over de eiwitten in populaire vleesproducten zoals ribeye steak versus zalmfilet. Hij liet zien dat vis qua prijs concurrerend is. Een andere spreker, Steve Lutz, executive vice president van de Nielsen Perishables Group, voegde daaraan toe dat retailers vaak niet weten hoe ze vis het beste kunnen positioneren om vlees te verdringen. Volgens de visverkopers laten de grootwinkeliers nog veel kansen liggen.
Maar is er wel genoeg vis dan? Europarlementariër Bas Eickhout bracht gisteren een persbericht uit waaruit zou moeten blijken dat 25% van de vangst overboord wordt gegooid omdat de vissers teveel vangen maar hun quota niet willen overschrijden. Dat is veel. Zoveel dat het wel moet opvallen, want dode vis drijft. Daarom kan het bijna niet waar zijn. Zou er dan toch genoeg vis zijn en kunnen we met een gerust hart van vlees naar vis overstappen?
Labelaar MSC luidde onlangs de noodklok. Zelfs de populaire makreel bevindt zich al in de gevaren zone, aldus MSC.
Vis is een goed alternatief omdat het relatief goedkoop is. Maar als we het allemaal gaan eten, zouden ook de visprijzen weleens snel omhoog kunnen schieten. De vishandel vindt dat vast niet erg. Leer mensen het eerst maar eens meer te eten, denkt de slimme handelaar.
Fotocredits: Fish at the Fish Market, Sweden, Vilseskogen
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Engelie#3, dit heb ik ook begrepen: in het Westen nemen we (bijna?) een toxisch gehalte aan dierlijk eiwit tot ons.
Naast vis heb je peulvruchten etc./tofu, tempeh, edameme (laatste 4 natuurlijk niet
'dierlijk').
Dick, je hebt wel heel veel vertrouwen in de praktijkmensen. Vallen de palingvissers daar ook onder?
Bij het onderzoekje van Lo Perssson kwam een hele hoop rottigheid naar voren. In zo´n wespennest kunt je je snel vergissen. Als beeldenmaker zou K. het risico kunnen lopen zich in die warboel te vergissen. Althans van die mogelijkheid gaf hij laatst in een sneer naar mij enigszins blijk. En dat zou zou jammer zijn. Ik vaar zelf Dick, ben al ruim veertig jaar zeekajakker op allerlei zeeen, en kan daarom zo dicht op en in het water ook een beetje onder het wateroppervlak kijken. Wat dichter bij de vissen misschien. Flauwekul natuurlijk. Maar vanaf het dek van zo´n vissersboot kan het water wel heel erg gaan spiegelen.
Voor meningen van praktijkmensen is het trouwens altijd heel erg oppassen heb ik met enige regelmaat gemerkt. Boeren, vissers, buitenlui, niet zo´n verschil.
Hendrik, Wouter vaart nog al eens mee en hoort en ziet dingen die praktijkmensen hem vertellen. Ik hoor ook nogal eens dingen van praktijkmensen. Ze weten veel en zijn zorgvuldig, want ze zijn erbij gebaat hun handel voort te kunnen zetten.
Wat verwijt je hem precies als 'positivo'?
Vandaag in een bijeenkomst over mondiale versus lokale veehouderij geleerd dat het Westers consumptiepatroon van dierlijke eiwitten ver boven onze benodigde eiwitbehoefte ligt. In combinatie dat ook nog eens statistisch werd weergegeven dat alleen al bij de consument 20% wordt verspild van deze eiwitten (vlees) dan is er voorlopig nog lang geen tekort aan eiwitten...ergo we consumeren en verspillen veel te veel. Is er wel genoeg vis lijkt me dan ook geen vraag.