Amerikaanse onderzoekers keken naar het verband tussen antidepressiva en overgewicht. Eén op de 10 Amerikanen neemt een antidepressivum en het gebruik daarvan is de afgelopen 2 jaar met 200% gestegen, volgens de CDC. De meeste mensen die antidepressiva slikken komen daar wel iets van aan, maar van sommige middelen meer dan van andere.

De onderzoekers hielden gedurende een jaar het gewicht bij van meer dan 22.000 volwassen die antidepressiva voorgeschreven kregen. Gemiddeld kwamen de mensen die citalopram (Celexa), een zogeheten SSRI, kregen iets meer dan een kilo aan. Mensen die fluoxetine (Prozac) kregen, kwamen gemiddeld 680 gram aan en degenen op sertraline (Zoloft) 910 gram, schrijven de wetenschappers in JAMA Psychiatry. Daar stond tegenover dat mensen die bupropion (Wellbutrin) slikten gemiddeld 230 gram afvielen. Tenslotte bleken nortriptyline en amitriptyline ook veel minder gewichtstoename op te leveren dan de SSRI's.

Hoewel de verschillen niet heel erg groot zijn en bovendien de studie geen uitsluitsel geeft of de gewichtstoename direct verband houdt met de medicatie, raden de auteurs toch aan antidepressiva niet jarenlang te blijven voorschrijven en ook niet te overdoseren, schrijft Reuters.
Dit artikel afdrukken