Volgens ons ANP zou dat het geval zijn. In de gezaghebbende British Medical Journal verscheen een Zweedse studie waaruit bleek dat we eerder doodgaan als we melk drinken en dat vrouwen er makkelijker botbreuken van oplopen. De epidemiologische studie was opgezet om te achterhalen welke ziekterisico's geassocieerd kunnen worden met de consumptie van melk.

Interpreteren met voorzichtigheid
De onderzoekers die de studie publiceerden zeggen nadrukkelijk dat hun onderzoeksgegevens met de nodige voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd. Ze schrijven: Given the observational study designs with the inherent possibility of residual confounding and reverse causation phenomena, a cautious interpretation of the results is recommended.

Het nieuws -' van melk ga je eerder dood' - gaat niettemin als een lopend vuurtje door de wereld. Gefermenteerde melkproducten, zoals yoghurt en kwark, zouden daarentegen het omgekeerde resultaat laten zien.

De Nederlandse voedingsdeskundige Jaap Seidell maakte 2 tweets over de studie:

Martijn Katan, de émince grise van het echt harde voedingsonderzoek in Nederland, zei er dit van:Katan is zeer kritisch op melkgebruik, maar dit gaat hem te ver.

De wereld is weer in verwarring. Dat geldt zeker voor het land van Joris Driepinter. Gaan we eerder dood van de melk of ligt het aan andere oorzaken? Moeten we aan de kaas, kwark en yoghurt en de melk vergeten? Er is nog steeds niemand die daar een duidelijk antwoord op kan geven.

Fotocredits: Melkdruppel, gorillakid4352012
Dit artikel afdrukken