Interpreteren met voorzichtigheid
De onderzoekers die de studie publiceerden zeggen nadrukkelijk dat hun onderzoeksgegevens met de nodige voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd. Ze schrijven: Given the observational study designs with the inherent possibility of residual confounding and reverse causation phenomena, a cautious interpretation of the results is recommended.
Het nieuws -' van melk ga je eerder dood' - gaat niettemin als een lopend vuurtje door de wereld. Gefermenteerde melkproducten, zoals yoghurt en kwark, zouden daarentegen het omgekeerde resultaat laten zien.
De Nederlandse voedingsdeskundige Jaap Seidell maakte 2 tweets over de studie:
BMJ hoge inname melk geassocieerd met verhoogd risico op overlijden & geen bescherming tegen botbreuken. Melk moet? http://t.co/SYQSFsAKGP
— jacob seidell (@jaapseidell) October 29, 2014
Uit Zweeds onderzoek blijkt associatie tussen melkconsumptie & overlijden. Dit is niet bevestigd in ander onderzoek..
http://t.co/3Cn0Tjvqxc
— jacob seidell (@jaapseidell) October 29, 2014
Martijn Katan, de émince grise van het echt harde voedingsonderzoek in Nederland, zei er dit van:
British Medical Journal: 3 glazen melk per dag verdubbelt je kans om vroeg te sterven?! Ik geloof er NIETS van. http://t.co/RotsWlwIwb
— Martijn Katan (@martijnkatan) October 29, 2014
Katan is zeer kritisch op melkgebruik, maar dit gaat hem te ver.
De wereld is weer in verwarring. Dat geldt zeker voor het land van Joris Driepinter. Gaan we eerder dood van de melk of ligt het aan andere oorzaken? Moeten we aan de kaas, kwark en yoghurt en de melk vergeten? Er is nog steeds niemand die daar een duidelijk antwoord op kan geven.
Fotocredits: Melkdruppel, gorillakid4352012
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Volgens mij kun je door fermenteren heel veel goed maken.
Dus A1 en gepasteuriseerd is niet zo erg, als je maar gefermenteerd neemt dan. Maar dit is niet wetenschappelijk onderbouwd, het is mijn ervaring als je het consumeert.
Dus inderdaad die drie glazen zoete melk (over het algemeen A1 en gepaseuriseerd) dat is dan minder goed. Om maar te zwijgen over mager/vol.
Maar laten we de olifant in de kamer niet missen: suiker is echt veel slechter, en verzadigd vet mag weer.
Dus neem ook geen magere melk, maar volle! Volle melk is ook al gestandaardiseerd (dus precies op 4,nogwat procent gebracht) en gehomogeniseerd, dus er is al heel wat mee gebeurd inderdaad #37.
De melk in een pak kan ook echt vet en eiwit bevatten van héel veel verschillende koeien, uit een heel groot gebied, of zelfs verschillenden landen. Ook interessant eigenlijk, om je af te vragen of dat uit maakt voor de vertering. Wetenschappelijk gezien is deze vraag nog niet in beeld.
Melk, ik heb er inmidels wat meer over gelezen. Mijn conclusie? (Of te wel mijn zo verstandig mogeljke uitweg uit -zoals bijna altijd als het om voeding gaat- de chaos)? Welnu: als je niet aan rauwe melk wil -en rauwe (misschien besmette) melk lijkt me inderdaad niets- dan moet je gewoon melk uitsluiten. Dat je dan een calciumbron mist, is absoluut niet erg. Meer melk, minder botbreuk: vergeet het maar (in tegendeel zelfs). Calcium zet alleen aan tot het onderhoud van je botten als daartoe vitamine D als catalisator bij betrokken is en -nieuw voor mij- ook magnesium, beide in melk niet erg aanwezig. Zie dus (en meer in het algemeen gesproken) dat je "rijke" nutridienten -zo noem ik de micro-nutridienten- naar binnen krijgt (uit groenten, vruchten, noten, vis) in plaats van dat je alleen maar "lege" calorieen naar binnen krijgt. Melk schijnt nogal "leeg" te zijn aan micro-nutrienten (op dat calcium na dan) en calcium komt lang niet alleen in melk voor.
Rauwe melk is bedoeld voor het kalf; ik zou zeggen laat dat zo. Intussen is het wel zo dat rauwe melk 'als het ware' gefermenteerd is. Die fermentatie verdwijnt zeker bij sterilisatie (gewoon de betreffende bacterieen verdwijnen die van nut hadden moeten zijn voor je darmen) en bij pasteurisatie schijnt er bitter weinig van over te blijven.
Indertijd, in de 40-er/begin 50-er jaren, kwam de melkboer langs; bij ons was dat een zekere Cortlever, een -dit even zijdelings- topschaker, en je kon per liter uit zijn litermaat 'gewone' melk krijgen, of -per fles- gepasteuriseerde en ook gesteriliseerde melk. Mijn moeder kocht altijd de "gewone" melk, die per se eerst gekookt moest worden wegens -toen nog- de tuberculose (en mogelijk nog andere besmettingen). Nou, dat koken daar moest ze vanwege het gevaar van overkoken bij blijven staan, en rees de melk eenmaal bijna de pan uit dan zou allerlei besmettingsgevaar geweken zijn. Wat ik ervan begrijp moet die melk dus rauwe melk geweest zijn. Wat ik er wel zeker van weet is, dat ik die niet-te-drinken vond. Dat zou dan als ik mij niet vergis betekenen dat de voorstanders van de rauwe melk -voorstanders ervan wegens een al in de koe plaats gevonden fermentatie- mij opdringen die niet-te-drinken melk weer te gaan drinken. No way!
Ja, en dat gesteriliseerde melk het niet is, dat wil ik wel geloven. De fermentatiebacterien overleven misschien nog wel het even aan de kook brengen van rauwe melk, ik betwijfel het, maar -per definitie- niet het steriliseren. Nou ja, en die gepasteuriseerde melk (die mijn moeder een heel enkele keer kocht) ik was er niet gek op, maar was te drinken en bevatte al dan niet nog wat fermentatie-bacterieen (niet om over 'naar huis te schrijven' denk ik). Wat voor melk de schoolmelk ook was die ben ik -ik denk gelukkig maar- misgelopen. Hoe dan ook dat zal wel geen ongekookte rauwe melk geweest zijn. En toch is dat de enige melk waarvan met zekerheid vaststaat dat die goed is voor je darmflora (maar niet met zekerheid van vaststaat dat die vrij is van ziekteverwekkende bacterien).
Als je geen al dan niet ongekookte rauwe melk wil drinken en toch een gefermenteerd melkproduct wil nuttigen is daar natuurlijk kaas (al dan niet geitenkaas en dan -volgens sommigen- bij voorkeur oude kaas). Als het koeienkaas is, hebben we te maken met de moderne manier van koeien fokken. Die moderne koeien eten geen gras meer, geven wel onwijs veel melk, maar natuurlijk wordt daarvan beweerd dat die melk inferieur is (en wordt er gesproken over de inferieure A1- en superieure A2-melk, #30). Dat die moderne koemelk inderdaad inferieur is, is niet onmogelijk ook inderdaad zo, al was het maar vanwege de toegediende groeihormonen. Hoe geiten gefokt worden weet ik niet. Ik heb in ieder geval geen koeienboer bij de hand, die zelfkazend is ook nog, en ook geen geitenboer en geen biowinkel (ik woon in Thailand, waar koeien zeldzaam zijn).
Dat we eerder doodgaan als we melk drinken?? Maakt alleen de Foodlog-redactie er van. Staat nergens! Wel ‘diet HIGH in milk.’ ‘Diet RICH in milk.’
Welke hoge melk consumptie is er in dit onderzoek eigenlijk onderzocht? Dat zou toch als eerste dienen te worden vastgesteld. Ik neem maar aan dat het dat supermarktspul is dat ergens aan melk doet denken omdat het erop staat onder die wanstaltige koeienkopillustratie. Het melkbederf werd reeds ingezet toen sterilisen en pasteuriseren in de mode kwamen en later ook nog homogeniseren. Omdat consumensen “dat laagje vet vlak onder de dop er niet zo smakelijk vonden uitzien.”
Iedere bewerking – om het even van welk voedsel – heeft een negatieve invloed op de natuurlijke werking er van. De verbrijzelde vetbolletjes in dit geval hebben een funeste uitwerking op ons metabolisme. De langzame (natuurlijke) vertering van het melkvet is opeens beperkt omdat er nu zoveel kleine deeltjes zijn dat er zich teveel proteïnen aan kunnen binden waardoor zich in het bloed te snel te veel eiwit vormt. Hiervoor is ons immuunsysteem nooit ontworpen en het gevolg is allergie. Verder worden door het verhittingsproces essentiële bacterie-stammen, lactase en vitaminen vernietigt.
Het dieet der opgefokte industrie koeien is in 50 jaar tijd veranderd van gras naar (GMO) graan. Daarvoor heeft hun schepper ze nooit ontworpen. De melkproductie is tot angstwekkende hoogtes gestegen. Plofuiers. Hun natuurlijke habitat van weiland naar (structurele) opsluiting in krappe ligboxstallen ipv potstal. Hun koppen zijn levenslang verminkt door de weggebrande hoornknoppen. Over antibiotica, medicijnen, hormonen, heb ik het nog niet eens.
Dat VEEL drinken van dit wanproduct niet echt aan een al te beste gezondheid bijdraagt, en inderdaad mensenlevens kan verkorten, voelt iedereen met nog een laatste restje gezond verstand op zijn klompen aan. Een idem onderzoek naar de resultaten van een dieet hoog in kort gekookte rauwe melk van grazende herkauwers met hoorns in groene velden. Ik kijk er naar uit.
Zeg eens Dick, moeten we nou melk drinken of niet?
Mijn clou even vergeten: rauwe melk bevat lactase. Dat is het enzym dat lactose afbreekt. Als je melk pasteuriseert, dan is de lactase omgezet in iets anders. Dus dan kun je de lactose niet meer afbreken. Nu maken sommige mensen zelf lactase aan met hun lichaam, maar anderen niet.
Bij Aziaten kan het eigen lichaam dat minder goed, lactase aanmaken. Ook bij mensen met een lactose intollerantie lukt dat niet. Dus dan blijft de lactose onverteerd.
Dus dan kun je allergisch reageren.
Dus vandaar dat rauw echt heel iets anders is dan gepaseuriseerd.
Ik kan me voorstellen dat dit ook invloed heeft op het doodgaan, maar hang mij er niet aan op!