Interpreteren met voorzichtigheid
De onderzoekers die de studie publiceerden zeggen nadrukkelijk dat hun onderzoeksgegevens met de nodige voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd. Ze schrijven: Given the observational study designs with the inherent possibility of residual confounding and reverse causation phenomena, a cautious interpretation of the results is recommended.
Het nieuws -' van melk ga je eerder dood' - gaat niettemin als een lopend vuurtje door de wereld. Gefermenteerde melkproducten, zoals yoghurt en kwark, zouden daarentegen het omgekeerde resultaat laten zien.
De Nederlandse voedingsdeskundige Jaap Seidell maakte 2 tweets over de studie:
BMJ hoge inname melk geassocieerd met verhoogd risico op overlijden & geen bescherming tegen botbreuken. Melk moet? http://t.co/SYQSFsAKGP
— jacob seidell (@jaapseidell) October 29, 2014
Uit Zweeds onderzoek blijkt associatie tussen melkconsumptie & overlijden. Dit is niet bevestigd in ander onderzoek..
http://t.co/3Cn0Tjvqxc
— jacob seidell (@jaapseidell) October 29, 2014
Martijn Katan, de émince grise van het echt harde voedingsonderzoek in Nederland, zei er dit van:
British Medical Journal: 3 glazen melk per dag verdubbelt je kans om vroeg te sterven?! Ik geloof er NIETS van. http://t.co/RotsWlwIwb
— Martijn Katan (@martijnkatan) October 29, 2014
Katan is zeer kritisch op melkgebruik, maar dit gaat hem te ver.
De wereld is weer in verwarring. Dat geldt zeker voor het land van Joris Driepinter. Gaan we eerder dood van de melk of ligt het aan andere oorzaken? Moeten we aan de kaas, kwark en yoghurt en de melk vergeten? Er is nog steeds niemand die daar een duidelijk antwoord op kan geven.
Fotocredits: Melkdruppel, gorillakid4352012
Volgens mij kun je door fermenteren heel veel goed maken.
Dus A1 en gepasteuriseerd is niet zo erg, als je maar gefermenteerd neemt dan. Maar dit is niet wetenschappelijk onderbouwd, het is mijn ervaring als je het consumeert.
Dus inderdaad die drie glazen zoete melk (over het algemeen A1 en gepaseuriseerd) dat is dan minder goed. Om maar te zwijgen over mager/vol.
Maar laten we de olifant in de kamer niet missen: suiker is echt veel slechter, en verzadigd vet mag weer.
Dus neem ook geen magere melk, maar volle! Volle melk is ook al gestandaardiseerd (dus precies op 4,nogwat procent gebracht) en gehomogeniseerd, dus er is al heel wat mee gebeurd inderdaad #37.
De melk in een pak kan ook echt vet en eiwit bevatten van héel veel verschillende koeien, uit een heel groot gebied, of zelfs verschillenden landen. Ook interessant eigenlijk, om je af te vragen of dat uit maakt voor de vertering. Wetenschappelijk gezien is deze vraag nog niet in beeld.