Van de 5 meest bezochte vakantielanden doen Nederlandse vakantiegangers in Spanje het voordeligst hun boodschappen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe Eurostatcijfers over prijzen in 2018.

In Nederland liggen de prijzen voor voeding 1,1% boven het Europese gemiddelde. Inkopen doe je in Europa het goedkoopst in Noord-Macedonië, Roemenië en Polen. Zo liggen de prijzen in Noord-Macedonië bijna 40% onder het Europees gemiddelde. Bij het afrekenen van je boodschappenmandje ben je in Zwitserland het meest kwijt, de prijzen liggen daar 64% boven het EU-gemiddelde. Ook Noorwegen en IJsland behoren tot de duurste landen.

Nederlanders gaan in de zomer het vaakst op vakantie in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Oostenrijk. In 4 van de 5 landen liggen de voedselprijzen hoger dan in Nederland. Alleen Spanje is met 4% onder het Europese gemiddelde goedkoper. In Oostenrijk liggen de prijzen bijna 27% boven het Europees gemiddelde.

prijzen-voedingsmiddelen vakantielanden CBS

In Oostenrijk en Frankrijk kan barbecueën duur uitpakken. De vleesprijzen liggen daar respectievelijk 45% en 30% boven het Europees gemiddelde. Voor goedkopere alcoholische versnaperingen moet je naar Spanje en Duitsland, daar liggen de prijzen respectievelijk 16% en 11% onder het EU-gemiddelde. Ga je graag naar hotels en restaurants, dan ben je in Spanje het goedkoopst uit. In Frankrijk liggen die prijzen dan weer 18% hoger dan het Europees gemiddelde.
Fotocredits: CBS
CBS - Vakantieboodschappen in Spanje relatief goedkoop
  • Deel
Druk af