Van de 5 meest bezochte vakantielanden doen Nederlandse vakantiegangers in Spanje het voordeligst hun boodschappen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe Eurostatcijfers over prijzen in 2018.
In Nederland liggen de prijzen voor voeding 1,1% boven het Europese gemiddelde. Inkopen doe je in Europa het goedkoopst in Noord-Macedonië, Roemenië en Polen. Zo liggen de prijzen in Noord-Macedonië bijna 40% onder het Europees gemiddelde. Bij het afrekenen van je boodschappenmandje ben je in Zwitserland het meest kwijt, de prijzen liggen daar 64% boven het EU-gemiddelde. Ook Noorwegen en IJsland behoren tot de duurste landen.
Nederlanders gaan in de zomer het vaakst op vakantie in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Oostenrijk. In 4 van de 5 landen liggen de voedselprijzen hoger dan in Nederland. Alleen Spanje is met 4% onder het Europese gemiddelde goedkoper. In Oostenrijk liggen de prijzen bijna 27% boven het Europees gemiddelde.
In Oostenrijk en Frankrijk kan barbecueën duur uitpakken. De vleesprijzen liggen daar respectievelijk 45% en 30% boven het Europees gemiddelde. Voor goedkopere alcoholische versnaperingen moet je naar Spanje en Duitsland, daar liggen de prijzen respectievelijk 16% en 11% onder het EU-gemiddelde. Ga je graag naar hotels en restaurants, dan ben je in Spanje het goedkoopst uit. In Frankrijk liggen die prijzen dan weer 18% hoger dan het Europees gemiddelde.
In Nederland liggen de prijzen voor voeding 1,1% boven het Europese gemiddelde. Inkopen doe je in Europa het goedkoopst in Noord-Macedonië, Roemenië en Polen. Zo liggen de prijzen in Noord-Macedonië bijna 40% onder het Europees gemiddelde. Bij het afrekenen van je boodschappenmandje ben je in Zwitserland het meest kwijt, de prijzen liggen daar 64% boven het EU-gemiddelde. Ook Noorwegen en IJsland behoren tot de duurste landen.
Nederlanders gaan in de zomer het vaakst op vakantie in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Oostenrijk. In 4 van de 5 landen liggen de voedselprijzen hoger dan in Nederland. Alleen Spanje is met 4% onder het Europese gemiddelde goedkoper. In Oostenrijk liggen de prijzen bijna 27% boven het Europees gemiddelde.
In Oostenrijk en Frankrijk kan barbecueën duur uitpakken. De vleesprijzen liggen daar respectievelijk 45% en 30% boven het Europees gemiddelde. Voor goedkopere alcoholische versnaperingen moet je naar Spanje en Duitsland, daar liggen de prijzen respectievelijk 16% en 11% onder het EU-gemiddelde. Ga je graag naar hotels en restaurants, dan ben je in Spanje het goedkoopst uit. In Frankrijk liggen die prijzen dan weer 18% hoger dan het Europees gemiddelde.
Fotocredits: CBS
CBS - Vakantieboodschappen in Spanje relatief goedkoop
Rene #3, dieper het binnenland in kom je veel verrassingen tegen zoals deze waarbij ook de wijn is inbegrepen. Bovendien krijg je een stempelkaart, 10 stempels is 1 maaltijd gratis.
Of La Galantine een paar kilometers verderop (Ned. eigenaar/kok).
Grote zaken in de stad en ketens, daar houd ik niet van, je ziet het vaak al aan de gezichten van de werknemers.
Om een betaalbare, lekkere en traditionele Franse maaltijd te nuttigen, kun je het beste proberen tussen de middag een arbeidersrestaurant te vinden.
In ons dorp wordt elke middag voor 12,50 een menu 'ouvrier' opgediend, bestaande uit een voorafje, hoofdmenu, kaasplankje en desert. Koffie en een karafje wijn zijn in de prijs inbegrepen. Het restaurantje wordt gerund door twee zussen en trekken met drie keuzemenu's elke middag volle eetzalen.
(Veel werknemers hebben in hun arbeidsvoorwaarden opgenomen dat de werkgever de lunchkosten betaald, zonder deze voorwaarden wordt het uit eten tussen de middag denk ik een stuk minder aantrekkelijk).
Volg rond een uur of twaalf waar de witte bestelbusjes heen rijden en parkeren. Grote kans dat je daar lekker kunt eten.
@Rene Smit, ik heb zes weken als potentiele klant en adviseur bij een software bedrijf in Parijs rondgelopen. Ik heb gezien hoe de patronage daar werkt. En ik kan je verzekeren: Dat valt niet mee. Er werden door de baas regelmatig marsorders de werkruimte in gebruld. Wanneer ik 's ochtends om 8:30 verscheen waren de medewerkers allemaal al hard aan het werk, wanneer ik om 19:30 vertrok werkten ze er allemaal nog "avec une grande rapidité". Ik heb één keer geprobeerd te blijven tot ze naar huis gingen, maar om 21:00 gooide ik de handdoek in de ring.
Aansluitend aan die zes weken, twee weken in een Frans ziekenhuis gelegen omdat ik vermoeid op de motor was gaan zitten voor een vakantie en een ongeluk kreeg. De bejegening van het verplegend personeel door de dienstdoende artsen loog er ook niet om. Dat heb ik zelfs 45 jaar geleden in Nederland niet zo meegemaakt. Dat ik als patient het aan de arts durfde te vragen om tijdens de noodzakelijke kleine operatie om een zeer grote bloeduitstorting te verwijderen ook een verdacht plekje op mijn scheenbeen mee te nemen werd mij duidelijk, onder grootste verbazing (de patient praat??) gegund omdat ik buitenlander was. Ondanks dat het ziekenhuis op instorten stond (de plafondtegels hingen half uit het systeemplafond in de operatiekamer) wel goed uitgerust en uitstekend verzorgt die twee weken :-D
En ik hoef je natuurlijk eigenlijk niets te vertellen over de rechtszaak die op dit moment tegen het bedrijf en top leidinggevenden van France Télécom wordt gevoerd vanwege een arbeidsklimaat waardoor 19 mensen een eind aan hun leven maakten.
Dus breek me de bek niet open over de Franse bonden. Over de Nederlandse trouwens ook niet.
In de horeca zijn tijdelijke contracten de norm. Dus of je na afloop daarvan de volgende keer een contract krijgt aangeboden is maar de vraag. Zeuren over niet betaalde overuren kun je dus beter uit je hoofd laten.
In Frankrijk (ik ben er al een tijd niet geweest) gelden aardappelen als groente. Dus wanneer je aardappelen naast je groenten wil zal je die extra moeten bestellen.
#2 Frankrijk kent een minimumloon ("SMIC") die ongeveer even hoog is als in Nederland. Daarnaast kent het een vrij sterke vakbondscultuur.
#1 Is dat inclusief bijgerechten/garnituur? In Italie zijn de prijzen vaak alleen voor het vlees, aardappelen, groentes etc moet je bijbestellen (en -betalen)
@JJoep Goossens, dat komt niet omdat het vlees in het restaurant goedkoper is maar die uitgebuite kelner die van die gierige Nederlander dan ook nog geen fooi krijgt.