Deze verrukkelijke compote van zoete witte uien en Roma tomaten wordt in de provincie Bologna beslist niet door bijtgaar gekookte tagliatelle of andere pasta geroerd. Daar is ze echt niet voor bedoeld. De met geduld verkregen
overheerlijke uiencompote wordt gebruikt om crostini te voorzien van dit heerlijks voor de antipasti.

Maar grote hongerlappen kunnen dat geduld niet opbrengen en lepelen de warme compote liefst met een vers stukje knapperig brood direct uit de pan. En dat is eerlijk gezegd nog het aller, aller lekkerst.

De compote kan ook heel goed worden bewaard en opgewarmd of ingevroren.

Benodigd:
- 2 grote zoete witte uien (ca. 650 gram)
- 6 eetlepels extra vergine olijfolie + iets extra
- 4-5 gepelde Roma tomaten uit blik (ca. 300 gram)
- 1 dl sap van de tomaten (uit blik)
- zout
- 1 volle theelepel gedroogde oregano (facultatief)

Bereiding:
Pel de uien, snijd ze in kwarten en snijd die in dunne plakjes met een scherp mes of gebruik een (Japanse) mandoline. Doe de olie in de pan, voeg de uien toe, bestrooi ze met een weinig zout en schep alles goed om.

Smoor de uien op een vrij laag vuur in open pan onder regelmatig omscheppen gedurende 15 minuten tot ze enigszins zacht beginnen te worden en hun vocht is vrijgekomen. Draai dan het vuur op de laagste stand, leg het deksel op de pan en smoor de uien nog 45 tot 50 minuten onder nu en dan omroeren; ze mogen vooral niet bruin kleuren of hard worden, dus houdt het vuur laag en wees geduldig tot ze goed gaar en soepel zijn geworden en een flets gele kleur hebben gekregen. Dit is een werkje dat zich goed leent om te combineren met andere bezigheden in de keuken.

Voeg zodra de uien een smeuïge en heerlijk geurende massa van dunne sliertjes ui zijn geworden, 1 dl van het sap van de tomaten uit het blik toe. Halveer de benodigde tomaten over de lengte en schraap met een vinger hun zaadjes weg. Het verwijderen van de bittere zaadjes van tomaten mag van Italiaanse fijnproevers nooit achterwege worden gelaten!

Snijd de tomaten in fijne stukjes en doe ze bij de uienmassa. Strooi nog een klein beetje zout over het geheel en voeg desgewenst 1 volle theelepel gedroogde oregano toe. Stoof alles op laag vuur in gesloten pan onder nu en dan omroeren nog zo‘n 45 minuten (of langer) tot de tomaten voldoende zijn ingekookt.
Dit artikel afdrukken