De Tweede Kamer nam deze week vier moties aan voor de bevordering van biologische landbouw en -voedselconsumptie. Er moet meer promotie van biologisch in het winkelschap komen en biologische landbouw moet automatisch worden opgenomen in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Daarnaast zijn ook de moties voor meer biologisch bollen en perkgoed en het gebruik van groen laag-risico middelen aangenomen.

Aanleiding voor de moties op initiatief van Tjeerd de Groot (D66) en Derk Boswijk(CDA) is de oproep vanuit de EU vorige week dat alle lidstaten met een organic action plan moeten komen.

Volgens De Groot en Boswijk zijn supermarkten in andere Europese landen een belangrijke katalysator van de groei in verkoop van biologische producten. Daarom moet er een ‘supermarkt convenant’ komen over de inzet van supermarkten op het gebied van voorlichting, schapruimte en breder assortiment. Met het aannemen van de motie over het nieuwe GLB zouden biologische boeren automatisch recht hebben op de basispremie per hectare, inclusief alle ecoregelingen. Dit ontlast biologische boeren administratief. Bovendien komt er extra geld beschikbaar voor samenwerkingen en doorontwikkeling op het gebied van verduurzaming. Dat kan het voor partijen aantrekkelijker maken om een extra stap te zetten, bijvoorbeeld met een aanvullend keurmerk.

Brancheorganisatie Bionext is blij en noemt de brede politieke steun een doorbraak voor de sector. "Het betekent dat boeren 'die goed bezig zijn' eindelijk financieel worden beloond, dat de consument meer keuze krijgt in het biologische aanbod en dat Nederland, dat nu flink achterloopt, weer mee kan komen in de Europese groeicijfers", aldus directeur Michaël Wilde.
Boerenbusiness - Meer promotie en steun voor biologische landbouw - Nieuws Biologisch
  • Deel
Druk af