Premium Fresh verbouwt wortels, uien en rapen en levert jaarlijks 45.000 ton aan verse producten. Het bedrijf is al de vierde in een rij van telers die in financiële problemen komen, meldt AFN. Als oorzaken noemen de versproducenten het weer dat tegenvallende oogsten veroorzaakt en de stijgende prijzen van energie en water. Maar vooral de wurgende concurrentie tussen de supers Coles en Woolworths heeft een negatief effect op de bedrijfsresultaten van groententelers.

Coles en Woolworths hebben het duopolie op de Australische markt: samen zijn ze goed voor 80 cent van iedere dollar die aan boodschappen wordt gedaan. De niets ontziende concurrentiestrijd leidt niet alleen tot slachtoffers onder de versleveranciers, ook kleine winkeliers leggen het loodje.

Eerder dit jaar riep AUSVEG, de brancheorganisatie van de Australische tuinders, op tot een rondetafelgesprek met de minister van Landbouw Joe Ludwig. Nu is een dergelijk gesprek nog harder nodig. 'De retoriek van een Australië dat meer exporteert dan het consumeert klopt voor vlees en graantelers, maar voor bedrijfstakken met bederfelijke waren zoals groente, zuivel en fruit zijn alternatieven nodig om telers tegemoet te komen en te ontsnappen aan de retailoorlog die momenteel plaatsvindt. Toegang tot buitenlandse markten, afschaffen van heffingen op Australische goederen, aanpakken van overwerktarieven op boerderijen: over deze onderwerpen moeten we het hebben anders zullen we nog meer van deze grote telers onder zien gaan', zei William Churchill van AUSVEG.

Het is een bijzondere situatie. Australië kan geen vers importeren omdat het te ver van andere landen ligt. Het publiek wil het wel kunnen kopen en toch dreigt de verssector op de fles te gaan.

Fotocredits: erostrand
Dit artikel afdrukken