Australië is in de ban van de vraag 'waarom worden we dik?' Twee wetenschappelijke zwaargewichten geven ieder een andere verklaring. Volgens de ene ligt het aan wat en hoeveel we eten. Volgens de ander aan de softe, sociale factoren.
Volgens Dr. Barry Popkin, auteur van The World is Fat (2008) krijgen we doodgewoon een steeds grotere hoeveelheid calorieën binnen. En dat komt omdat we meer tussendoor zijn gaan eten en meer frisdrank zijn gaan drinken. Volgens Samantha Thomas, marketingwetenschapper aan Australische Monash University, worden we dikker omdat de gemeenschap de overgewichtsproblematiek teveel aan de eigen verantwoordelijkheid van mensen overlaat.
Popkin is een rekenaar. Zijn belangrijkste punten zijn dat voortdurend eten en vooral frisdrank drinken de grootste bijdage hebben geleverd aan de verzwaring van de Amerikaanse bevolking. Over de afgelopen 30 jaar zijn de Amerikanen van gemiddeld 3,8 maaltijden en snacks per dag uitgekomen op 4,9, een toename van 29 procent. Dat legt meer gewicht in de schaal dan grotere porties.
Thomas wijst met de vinger naar onze samenleving. We verliezen de 'war on obesity' omdat de samenleving te weinig aan preventie doet en onvoldoende werkt aan een gezonde leefomgeving. Er moet meer gebeuren dan simpelweg zeggen: 'je moet afvallen'. "Overgewichtscijfers nemen nog steeds toe omdat we alle verantwoordelijkheid bij het individu leggen, maar het niet aandurven de bedrijven aan te pakken die aan de wortel van het probleem staan: de junkfood producenten, de frisdrankfabrikanten en zelfs de stedenplanners die nieuwe wijken ontwerpen zonder achtertuinen of speelplaatsen," zegt Thomas op AFN.
Volgens de redactie van dit blad hebben ze allebei gelijk en is het bovendien verstandig om stil te staan bij wat de samenstelling van wat we eten.
Fotocredits: Benson Kua, Wall of Snacks
Dit artikel afdrukken
Popkin is een rekenaar. Zijn belangrijkste punten zijn dat voortdurend eten en vooral frisdrank drinken de grootste bijdage hebben geleverd aan de verzwaring van de Amerikaanse bevolking. Over de afgelopen 30 jaar zijn de Amerikanen van gemiddeld 3,8 maaltijden en snacks per dag uitgekomen op 4,9, een toename van 29 procent. Dat legt meer gewicht in de schaal dan grotere porties.
Thomas wijst met de vinger naar onze samenleving. We verliezen de 'war on obesity' omdat de samenleving te weinig aan preventie doet en onvoldoende werkt aan een gezonde leefomgeving. Er moet meer gebeuren dan simpelweg zeggen: 'je moet afvallen'. "Overgewichtscijfers nemen nog steeds toe omdat we alle verantwoordelijkheid bij het individu leggen, maar het niet aandurven de bedrijven aan te pakken die aan de wortel van het probleem staan: de junkfood producenten, de frisdrankfabrikanten en zelfs de stedenplanners die nieuwe wijken ontwerpen zonder achtertuinen of speelplaatsen," zegt Thomas op AFN.
Volgens de redactie van dit blad hebben ze allebei gelijk en is het bovendien verstandig om stil te staan bij wat de samenstelling van wat we eten.
Fotocredits: Benson Kua, Wall of Snacks
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Jan Peter, ach ja, dat moet ik zo denigrerend zeggen, in de jaren 70 van de vorige eeuw hoorde ik het zelfde.
Bij Rodale houden ze zich hier ook mee bezig, en ze zeggen dat de cocktail aan chemicaliën, die we op allerlei manieren binnen krijgen, de boosdoeners zijn. En die zitten niet alleen in voedsel.
Volgens Adam Phillips, auteur van het boek 'In onbalans' wordt de 21ste eeuw de eeuw van excessen. We kunnen dat redelijk terug zien in snaaien, alcohol, drugs, seks, shopping, internetten. Na een jarenlang anti rookbeleid hebben we het wat roken betreft wat kunnen onderdrukken.
Oke, dat is duidelijk Ronald. Inderdaad zal de opmars van lekker, snel en gemakkelijk voedsel ook voor gewichtstoename hebben gezorgd wanneer sigaretten niet bestonden.
Mijn reactie had meer betrekking op het bericht van Robin (#11) omdat hij zich afvroeg of de correlatie "minder rokers en meer overgewicht" een causaal verband is.
En ter correctie op mijn snel geschreven laatste post:"
dat moet 'verwoord' zijn, ipv 'verwoordt', en in de laatste zin mist het woordje 'zou'.
;)