"Er is waarschijnlijk geen sector die gevoeliger is voor klimaatverandering dan de landbouw", zegt Ben Lilliston, directeur van boerenorganisatie IATP in een persbericht. "Het besluit van president Trump om de wereldwijde inspanningen teneinde klimaatverandering te beteugelen de rug toe te keren zal boeren in de VS en elders pijn doen. Het is onverklaarbaar en een bewuste ontkenning van de urgente uitdagingen waar boeren en agrarische gemeenschappen nu al mee te maken hebben."

De eerder bekend geworden begrotingsvoorstellen van de regering Trump betekenen ook al een zware klap voor de landbouw. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zou 21% gekort worden en het Environmental Protection Agency (EPA) zelfs 31%. Dat raakt overheidsprogramma's gericht op het klimaatbestendiger maken van boeren en voorstellen om de boereneconomie een impuls te geven via schone energie, stelt het IATP.

Volgens het IATP ondervinden de Amerikaanse boeren al dagelijks de gevolgen van klimaatverandering. Het instituut noemt bosbranden, onverwacht late sneeuwstormen en vorst, zware regenval en overstromingen als voorbeelden.

“De regering Trump gaat uit van de foute veronderstelling dat klimaatverandering de economie schaadt", zegt Lilliston. "Maar juist niets doen zal nog veel meer schade toebrengen. In de VS en ook elders zien we dat maatregelen om emissie terug te dringen gepaard gaan met economische groei. Boeren en agrarische bedrijven houden rekening met klimaatbestendigheid in hun plannen. De regering Trump loopt gruwelijk uit de pas en staat in toenemende mate alleen ten aanzien van klimaatverandering."

Het IATP publiceerde in 2015 samen met een twintigtal agrarische organisaties een samenhangend pakket maatregelen om de landbouw klimaatbestendiger te maken.
Dit artikel afdrukken