De Verenigde Staten en China zouden een 'voorlopig bestand' bereikt hebben in het inmiddels al een jaar durende handelsconflict tussen de twee landen. Reden voor de presidenten Donald Trump en Xi Jinping om elkaar tijdens de G20-bijeenkomst in het Japanse Osaka te ontmoeten.

Vorige maand ketste een handelsakkoord tussen beide landen op het laatste moment af. Trump verhoogde de importheffingen op Chinese producten ter waarde van $200 miljard van 10% naar 25% en dreigde ook de resterende, nog onbelaste $325 miljard aan Chinese importstromen te gaan belasten. De Chinezen sloegen terug. Sindsdien was het naar buiten toe stil, maar blijkt achter de schermen een zodanige 'wapenstilstand' geregeld te zijn, zodat Xi Jinping en Donald Trump met elkaar aan tafel kunnen. Volgens de Amerikaanse minister van financiën, Steven Mnuchin, zou een akkoord voor 90% rond zijn.

Beide landen is er veel aan gelegen escalatie van het handelsconflict te voorkomen, maar het wederzijds wantrouwen is dermate groot dat het de vraag is of dat kan.

Volgens Trump werden de onderhandelingen vorige maand afgebroken omdat China terugkrabbelde van eerdere afspraken. Het land zou nu eerst moeten bewijzen dat het afspraken echt nakomt. China toonde woensdag nog zijn goede wil door de eigen munt te ondersteunen met een obligatie-lening - dat betekent dat het exporten niet stiekempjes goedkoper maakt.

Een al te groot optimisme is niet aan de orde. "Het meest waarschijnlijke scenario is dat de invoerheffing van tafel gaat en de onderhandelingen een vervolg krijgen", aldus Business Insider.
Het Financieele Dagblad - 'Voorlopig bestand in handelsoorlog Verenigde Staten en China'
  • Deel
Druk af