Chinese wetenschappers melden vol trots dat zij er in geslaagd zijn runderen te fokken die omega-6 vetten kunnen omzetten in omega-3. Omega-3 geldt als goed voor de hart-, hersen- en algehele gezondheid van mensen.

Visolie
De meeste omega-3 krijgen we binnen door het eten van vette vis of in de vorm van visoliesupplementen. Andere voedingsmiddelen zijn veel minder rijk aan omega-3.

Daar probeerden wetenschappers van de Chinese Northwest A&F University en het National Beef Cattle Improvement Centre iets aan te doen. Ze isoleerden uit een rondworm het fat1 gen, dat omega-6 vetzuren om helpt zetten in omega-3 vetten. Daarna wisten ze het gen in te brengen in foetale cellen van runderen. Uiteindelijk kwamen er 14 transgene kalveren ter wereld.

Gunstigere verhouding omega-6 - omega-3
Het goede nieuws was dat bij deze kalveren inderdaad tot 5 keer zo veel goede vetten werden aangetroffen. "Wij hebben het eerste bewijs geleverd dat het mogelijk is een nieuw runderras te creëren dat meer voedingswaarde biedt voor wat hun vetzuursamenstelling betreft", zegt mede-auteur Linsen Zan op Eurekalert. Andere onderzoeksgroepen richten zich met name op het verhogen van het omega-3-niveau in kweekvis door deze speciaal met plantaardige omega-3 vetzuren verrijkt vismeel te voeren. Ook voor runderen zou een vergelijkbare strategie toegepast worden - het omega-3 niveau verhogen door aangepast veevoer. De onderzoekers wilden rechtstreeks met de genen van hun vleesrunderen te experimenteren. Dat dat kon, was al bewezen bij varkens, melkvee en schapen.

Van de 14 transgene kalveren gingen er 11 al voor ze vier maanden oud waren dood, maar de eerste stap is gezet
'Eerste stap'
Het slechte nieuws: van de 14 transgene kalveren gingen er 11 al voor ze vier maanden oud waren dood. De onderzoekers stellen dat nader onderzoek naar de precieze doodsoorzaak nodig is. 'Afwijkingen kunnen het gevolg zijn van een onvolledige herprogrammering van cellen of van het feit dat verschillende genen aan- en uitgezet worden bij het genereren van de embryo's', meldt het bericht.

"We moeten nog veel leren over de beste wetenschappelijke technieken en de beste manier om van rundvlees een goede bron van omega-3 vetzuren voor mensen te maken", zegt hoofdauteur Gong Cheng, "maar we hebben de eerste stap gezet."

Blijft de vraag: waarom zou je visolie inbouwen in vleeskoeien, als er veel efficiëntere manieren zijn om er als mens genoeg van binnen te krijgen? Vooral rundvlees zal binnen afzienbare termijn slechts voor een toplaag van de bevolking weggelegd blijken omdat het in de toekomst sterk in prijs zal stijgen. Wat dat betreft is een omega-3 kip een beter idee. Door de gunstige voeromzetting in vlees van dat dier, maakt het van een kilo voer gemakkelijk vijf keer zoveel vlees als een vleesrund.

Fotocredits: 'fish oil capsules', andriuXphoto
Dit artikel afdrukken