In Nederland moest het weg, want op last van professor emeritus Martijn Katan moet het onwetenschappelijk heten. Je kunt immers niet causaal bewijzen dat het Middellandse Zee dieet werkt. Het kan niet aan de olijfolie liggen, want onze lijnzaadolie is beter. Ligt het aan de pasta? Wij hebben volkoren brood, dat beter is. Ligt het aan de groenten? Die hebben wij ook. Zou het misschien aan het gezellig samen eten liggen en daar de tijd voor nemen? Dan ligt het niet aan het eten zelf. Of aan de zon? Waarvan acte, ook dat ligt niet aan het eten.
En toch wagen wetenschappers op grond van een zgn. metastudie (= een onderzoek naar de resultaten van een hele berg onderzoeken en een zo rationeel mogelijke samenvatting van de conclusies) te zeggen dat het Mediterrane Menu werkt.
Dat zeggen ze in misschien niet het meest vooraanstaande wetenschappelijk blad, maar toch is het Journal of the American College of Cardiology ook weer niet helemaal niks.
Mag ik de voedingswetenschappers die hier meelezen uitnodigen om uit hun wetenschappelijke torens te komen en hier hun mening te geven over deze kwestie?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Liz,buena note, groente en fruit eten wij hier ook genoeg, maar die peulvruchten nauwelijks nog, sinds Bartje,behalve dan s'winters a casual snert. Peulvruchten bezitten veel goede eiwitten, zodat je met minder (vet) vlees toe kunt.Ik vind die koude borlotti boontjes in de salades ook altijd bijzonder lekker.
Italiano? Dat mag ook. Via googletranslate kan hij ons lezen en wij hem, en degenen met een beetje meer talenkennis vullen de lacunes wel op.
Goh, ik wou dat mijn schoonvader Nederlands kon lezen en schrijven...die heeft zich als voedingswetenschapper met epidemiologie bezig gehouden, en wel gericht op het mediterrane dieet. (Hij is er een voorstander van.)
Zelf in Italie wonend kan ik zeggen dat, behalve mode junk-food, het moeilijk is níet mediterraan te eten....Er heerst een stramien. (In Centraal-Italie dan, in het noorden eet men meer als in Noord-Europa, schijnt - meer boter). Een grote verscheidenheid aan groenten, fruit, peulvruchten en ander lekkers komt hier op tafel, en ik zie niet wat daar mis mee is. Maar ik ben slechts ervaringsdeskundige, natuurlijk.
nog even..(het kost zo wel meer tijd en worden als met http://twitter.com/#!/nutrigenomics).
Ik bedoel met goed moleculair onderzoek meer ons mechanistisch onderzoek http://nutrigene.4t.com/publications.htm. Deze boven genoemde humane studie is een toepassing die laat zien dat je met deze moderne tools subtiele verschillen van voedsel (op korte termijn zonder 20 jaar te wachten) kan aantonen. Dat is nieuw.
Mechanistisch weten wij nu zeer veel meer hoe voeding werkt (positief of negatief) en hier hebben wij geen enkel bias via welke voedingsbedrijf dan ook. Boven genoemd onderzoek na verschillende vetten doen wij ook of hebben wij gedaan (met name in dier studies om mechanistisch een stap verder te komen). Zo lieten wij zien dat tussen plantaardig palmolie en dierlijk verzadigt vet geen groot verschil is in minder gunstige effecten).
En over inflammatie: zeker is het vermogen van ons lichaam om via het immuun system (met name innate) infecties aan te gaan erg belangrijk voor een gezondheid....maar dat moet tijdlijk blijven....wat ons "killed" is non-resolving inflammation en hier hebben verzadigde vetzuren helaas een zeer ongunstige effect (met name bij chronisch intake of productie via Western style diet en dus niet een gevarieerd voedingspatroon) op orgaan macrofagen.
Interessant hoe als je je eigen commentaar nog eens naleest je van alles tegenkomt waarvan je bijna zeker weet dat je het zo niet gezegd hebt. Fehlleistung? freudian slip? "....In feite lijkt het er op dat ons onderzoek nog steeds niet heeft afstand genomen heeft van de Fred Stare...".
Ik druk me wel vaker wat stevig uit in het heetst van het debat Michael. Feit is dat jullie onderzoek op het eerste gezicht observational is, maakt niet uit wat je moleculair uitzoekt. Bovendien weten we niet in hoeverre de insuline huishouding bij deze proefpersonen al dan niet gecompromiteerd was. Op welk moment "all bets are off"
"..20 abdominally overweight subjects...","... MUFA diet for 8 wk..."
On top of that I am not exactly gung ho on inflammatory responses. Met andere woorden het bezwaart me minder vooral in een zo kort lopend verhaal. Zonder inflammation geen leven.
Als jullie werkelijk eens wat zinvols willen doen zou ik de hele plantaardige vetten toestand eens overhoop halen. But that would upset the whole western apple cart en daar krijg je gegarandeerd geen cent subsidie voor van Unilever.