'It's time to revisit the Mediterranean diet', zegt een Amerikaanse krant. Was het weg dan?
In Nederland moest het weg, want op last van professor emeritus Martijn Katan moet het onwetenschappelijk heten. Je kunt immers niet causaal bewijzen dat het Middellandse Zee dieet werkt. Het kan niet aan de olijfolie liggen, want onze lijnzaadolie is beter. Ligt het aan de pasta? Wij hebben volkoren brood, dat beter is. Ligt het aan de groenten? Die hebben wij ook. Zou het misschien aan het gezellig samen eten liggen en daar de tijd voor nemen? Dan ligt het niet aan het eten zelf. Of aan de zon? Waarvan acte, ook dat ligt niet aan het eten.

En toch wagen wetenschappers op grond van een zgn. metastudie (= een onderzoek naar de resultaten van een hele berg onderzoeken en een zo rationeel mogelijke samenvatting van de conclusies) te zeggen dat het Mediterrane Menu werkt.
Dat zeggen ze in misschien niet het meest vooraanstaande wetenschappelijk blad, maar toch is het Journal of the American College of Cardiology ook weer niet helemaal niks.Zijn die wetenschappers gek geworden? Of hebben ze eigenlijk de oplossing voor het nieuwe Ik Kies Bewust: alles rood, behalve als je het mediterraan nuttigt?

Mag ik de voedingswetenschappers die hier meelezen uitnodigen om uit hun wetenschappelijke torens te komen en hier hun mening te geven over deze kwestie?
Dit artikel afdrukken