Na de drukke kerstperiode breekt direct de oliebollentijd aan. Weinig voorbereidingstijd voor een product dat de meeste bakkers maar een paar keer per jaar maken. Bakkerswereld verzamelt in het nummer van 26 oktober diverse vaktips. Hier alvast een voorproefje zodat u een nog betere oliebol kunt maken.
1. Begin vroeg met de voorbereiding. Je kunt niet in de week voor oud en nieuw beginnen en direct een goede oliebol bakken.
2. Zorg voor een vulling die goed op temperatuur is. Gewelde rozijnen.krenten winddroog verwerken op beslagtemperatuur (+/- 27 graden). De vulling moet gelijkmatig verdeeld zijn in het beslag.
3. Indien de vulling appel bevat, gebruik dan de kleinste die er zijn. Te grote stukken zakken naar de buitenkant van de bol en dan tast het zuur uit de appel de olie aan. Of er ontstaan gaten rondom de vulling.
4. Na het rijzen het beslag rustig doorslaan voor het bakken. Beslag mag niet te lang staan. Werk met een schema en maak niet te veel beslag in het voren.
5. Hanteer als baktijd ongeveer 1 minuut per 10 gram oliebol, dus een 60 grams oliebol bakt 6 minuten.
6. Gebruik een olie met een laag gehalte aan transvetzuren en een hoog percentage aan onverzadigde vetzuren.
7. Olie regelmatig verversen, het liefst niet bijvullen. Dan breekt de olie veel sneller af. Verwijder resten van oude olie en aangekoekt materiaal. Vervang de olie als deze gaat walmen en donker verkleurt.
bron:bakkerswereld
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vind ik vandaag toch opeens iets over de 'Oliebol' en ook 'Appelbeignee' ik quote:
1939, J.W.F. Werumeus Buning, 100 avonturen met een pollepel
Zeer de moeite waard om te lezen:
http://www.dbnl.org/tekst/weru002100a01_01/
Meer leuk leesvoer op die site. (niet perse koken gerelateerd).
Marieke, ge wéét toch dat Johannes van Dam áltijd gelijk heeft? Je hoeft er geen foldertje voor te schrijven, als iedereen zijn Dikke van Dam koopt is hij beslist tevreden. ;-).
Ook jullie allemaal een gelukkig en gezond en vooral niet aangebrand nieuwjaar.
lizet, dank u.. ik zal de meer dan een miljoen vlamingen er op wijzen met een folderke, dat ze hun taal verkeerd spreken en hun smoutbollen verkeerd bakken..en beter moeten luisteren naar Johannes van Dam...
maar ik blijf mijn smoutbollen op traditionele wijze bakken.
gelukkig nieuwjaar....
Maar wel de beste wensen, voor iedereen hier. ;-)