imageEen lekkere oliebol zo op het einde van het jaar is iets waar we ons hopelijk allemaal wel eens aan vergrijpen. Om nu de mensen die dit onderdeel thuis als vaste prik maken te ondersteunen. Van de bakkerswereld ontving ik de volgende tips.

Na de drukke kerstperiode breekt direct de oliebollentijd aan. Weinig voorbereidingstijd voor een product dat de meeste bakkers maar een paar keer per jaar maken. Bakkerswereld verzamelt in het nummer van 26 oktober diverse vaktips. Hier alvast een voorproefje zodat u een nog betere oliebol kunt maken.
1. Begin vroeg met de voorbereiding. Je kunt niet in de week voor oud en nieuw beginnen en direct een goede oliebol bakken.

2. Zorg voor een vulling die goed op temperatuur is. Gewelde rozijnen.krenten winddroog verwerken op beslagtemperatuur (+/- 27 graden). De vulling moet gelijkmatig verdeeld zijn in het beslag.

3. Indien de vulling appel bevat, gebruik dan de kleinste die er zijn. Te grote stukken zakken naar de buitenkant van de bol en dan tast het zuur uit de appel de olie aan. Of er ontstaan gaten rondom de vulling.

4. Na het rijzen het beslag rustig doorslaan voor het bakken. Beslag mag niet te lang staan. Werk met een schema en maak niet te veel beslag in het voren.

5. Hanteer als baktijd ongeveer 1 minuut per 10 gram oliebol, dus een 60 grams oliebol bakt 6 minuten.

6. Gebruik een olie met een laag gehalte aan transvetzuren en een hoog percentage aan onverzadigde vetzuren.

7. Olie regelmatig verversen, het liefst niet bijvullen. Dan breekt de olie veel sneller af. Verwijder resten van oude olie en aangekoekt materiaal. Vervang de olie als deze gaat walmen en donker verkleurt.bron:bakkerswereld
Dit artikel afdrukken