Thee is een prachtig product en het kost bijna niets. Voor weinig heb je een godendrank, zelfs als je bij de Eenhoorn koopt voor > € 10,- per ons. Maar in de Nederlandse horeca is het bijna onmogelijk om thee te krijgen. Je krijgt meestal een glas snel afkoelend water uit de espressomachine, waarin je wordt geacht een zakje uit de aangeboden toverdoos op en neer te gaan hengelen. Vanmiddag vroeg ik in een café veiligheidshalve om "groene thee", want dat wil nog wel eens echt van thee gemaakt te zijn. Nee hoor. Hippiemerk Celestial Seasonings (zie plaatje) presteert het om tenminste 10 ingrediënten nodig te hebben om iets te produceren wat veel en veel slechter is dan gewone, goede groene thee (1 ingrediënt, namelijk thee).In het wijnschap zie je geen enkele fles waarop staat dat er kaneel, citroen, bosvrucht of zoethout aan toegevoegd is. Dat zou staan voor het verdoezelen van smaken. Maar bij thee staan die smaakneppers om volkomen onduidelijke reden voor kwaliteit. Ik ken vele kleuters die het verschil tussen een zuid-Afrikaanse en een Franse Chenin Blanc proeven, Bach van Buxtehude onderscheiden en aan een reebout kunnen proeven uit welk jachtveld het dier afkomstig was, maar thee is een blinde vlek in ons land.


Dit artikel afdrukken