Vezels dringen de glucosepiek terug
Vezelrijk voedsel geeft een geringer glycemisch effect direct na de maaltijd, wat wil zeggen dat het glucoseniveau in het bloed minder stijgt. Dat is gunstig voor iedereen, maar vooral voor oudere en dikkere mensen met metabool syndroom of diabetes.
Vezels haalt bijna iedereen uit groente en fruit, maar vooral uit brood. Het westerse dieet bevat echter veel te weinig vezels, dat is al jaren een zorg voor voedingsdeskundigen. Vooral kant-en-klare koolhydraatproducten bevatten te weinig vezels. Geen slecht idee dus om daar zgn. functionele vezels aan toe te voegen.
Advies: voeg 10 gram extra vezel aaneen snee brood toe
Voor een gezamenlijk onderzoek van het Department of Human Nutrition van de universiteit van Otago, Nieuw Zeeland, en de universiteit van Wageningen kregen patiënten drie soorten speciaal gebakken brood te eten. Gekeken werd hoe hun lichaam daarop reageerde. Wat was de stijging van de glucose, wanneer kwam het hongergevoel terug en viel het brood in de smaak?
Zowel het brood met vezels uit fruit als dat met een speciale vezelmix (FibreMax) lieten een positief resultaat zien ten opzichte van vezelarm brood. Maar helaas vond niet iedereen het speciale brood lekker, een enkeling werd er misselijk van. Dat verstoorde mogelijk de testresultaten enigszins.
De onderzoekers wijzen erop dat volkoren brood, van de hele graankorrel, terecht als het gezonde alternatief voor vezelarm brood wordt beschouwd. Niettemin beoordelen zij de uitkomsten van hun onderzoek, vooral wat betreft het verzadigingsgevoel en de verlaging van de bloedglucose, als een aanmoediging om tien gram functionele vezels aan elke snee gewoon brood toe te voegen.
Voorwaarde is wel dat het brood ‘acceptabel’ is, liefst ook een ‘gewild product’.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Trrouwens zonde van het onderzoeksgeld en de energie die daar ingegaan is. Veel eenvoudiger = echt zuurdesembrood, GI ~40% lager dan snelle gist brood en de verzadiging hoger. En als je dan Rogge neemt dan GI ~60% lager en verzadiging zeer hoog. En dat lost meteen het smaak probleem op lijkt mij zo. En als ze de margarine hadden vervangen door echte boter was het nog wat gezonder ;-)
Nou, ik doe het toch andersom hoor, ik haal mijn vezels voornamelijk uit groente en fruit en helemaal niks uit brood, mijn ontlasting was in mijn jaren dat ik wel brood at nog nooit zo mooi.