Een team van Singaporese voedingswetenschappers ontwikkelde een recept dat brood gezonder maakt voor diabetici. Het diabetes-vriendelijke brood wordt langzamer verteerd dankzij de toevoeging van het plantaardige pigment anthocyaan, afkomstig uit zwarte rijst.

Anthocyanen horen bij de groep flavonoïden, natuurlijke pigmenten die onder andere voorkomen in groente, fruit en zwarte rijst. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat anthocyanen rijk zijn aan antioxiderende eigenschappen en een rol spelen bij het voorkomen van obesitas en diabetes, omdat ze spijsverteringsenzymen kunnen onderdrukken en zo helpen hoge pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen

Het team ontdekte dat het anthocyaan-verrijkte brood 12,9% langzamer verteerd werd bij toevoeging van 1% anthocyaan-extract; bij een toevoeging van 4% liep de verteringssnelheid met 20,5% terug. De langzamere vertering middelt de voor een diabetespatient ongunstige pieken en dalen in zijn bloedsuikerspiegel uit. Snel verteerbaar zetmeel in brood kan daar voor kan zorgen. Een tragere vertering zou er bovendien voor zorgen dat de patiënt minder snel trek krijgt en voorkomt dus overeten.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af