Wat doe je als tomatenteler in crisisjaar 2010? Je hebt al een paar jaar slecht gedraaid door tegenvallende prijzen met een dramatische climax in 2009. De hete adem van de bank hijgt in je nek. Precies. Dan kies je voor ]rassen die bij dezelfde inspanning iets meer kilo’s produceren.

Logisch, want een paar kilo meer kan het verschil zijn tussen overleven of ten onder gaan. Maar het heeft ook bijwerkingen. Smaak en kwaliteit rennen terug. Tomatentelers weten maar al te goed wat dat betekent. In 1990 haalden ze zich de woede van Duitse consumenten op de hals, die hun producten waterbommen gingen noemen. Een naam met een nare bijsmaak, die tot op de dag van vandaag nog argwaan opwekt bij de kopers van hun producten. Wat maar weer aangeeft hoe moeilijk het is om je imago weer op te poetsen na een misstap. Eens een boef, altijd een boef.

Na die bommen van 1990 is er veel veranderd in tomatenland. Eenderde van de tomatentelers heeft gekozen voor smaakrassen, zoals bijvoorbeeld Campari, beter bekend als Tasty Tom (er zijn inmiddels vele varianten). Tweederde koos voor grovere losse of trostomaten, vleestomaten of pruimtomaten, die in kwaliteit ook veel beter zijn dan de verouderde rassen van voor de rel. De telers die voor smaakrassen hebben gekozen plukken minder kilo’s dan hun collega’s. Tweederde, om precies tezijn. Ze hebben dus een aanmerkelijk hogere kostprijs en zijn daarom veel kwetsbaarder als de prijzen in de goot liggen.

Tuinders zijn doeners en geen praters. Zij hebben hun gloeiende best gedaan om een betere tomaat te telen, maar schreeuwen dat niet van de daken. Nou ja, ze schreeuwen wel, maar spreken dan een andere taal.

Twee jaar geleden hoorde ik al dat sommigen het strijden moe zijn. Zij willen gewoon weer kilo’s plukken, omdat de kleintjes bij nader inzien soms niet het rendement geven dat zij nodig hebben.
Wat zou foodlog doen als het tomaten zou telen en nu moest beslissen wat te doen?



Tomaten worden met de hand geoogst. En dat allemaal voor een paar centen:
image

foto: Henk Bouman
Dit artikel afdrukken