Taco Bell en Pizza Hut, allebei onderdeel van Yum Brands Inc., kondigden deze week aan alle artificiële ingrediënten uit hun eten te verwijderen, meldt Het Laatste Nieuws.

Echte peper
Taco Bell zegt kunstmatige smaak- en kleurstoffen, maisstroop met hoog fructose gehalte en palmolie gedag. Ook zullen kunstmatige conserveringsmiddelen 'waar mogelijk' uiterlijk per 2017 uit de Taco Bell gerechten verdwenen zijn. Als je straks gekruid rundvlees in je Taco Bell-taco bestelt, moet het vlees gekruid zijn met echte zwarte peper, en niet met artificiële ‘zwarte pepersmaak’. Momenteel worden de nieuwe recepten uitgetest. Dit najaar moeten ze beschikbaar zijn in de Amerikaanse vestigingen.

Pizza Hut wil nog deze zomer alle kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen verwijderen. Of Kentucky Fried Chicken, ook onderdeel van Yum Brands, het voorbeeld van zijn 'zusjes' volgt, is niet bekend.

Gezondheidstrend
In de VS werken inmiddels bijna alle fast foodketens aan gezonder eten. McDonald's experimenteert met superfood boerenkool. Subway en Panera maken meer herkenbare, smakelijke gerechten. Daarnaast kun je bij Chipotle, de Amerikaanse hippe slow fastfoodketen, zonder gewetensbezwaren OK-vlees eten. Want is er onvoldoende OK-vlees, dan schrapt Chipotle gewoon de desbetreffende producten. In april maakte Chipotle nog bekend dat ze alle genetische gewijzigde gewassen en organismen uit hun producten geschrapt hadden. Nestlé kondigde in februari aan alle kunstmatige stoffen uit zijn Amerikaanse repen te gaan halen.

Marketing
Wordt de fast foodeter nu gezonder? De hoeveelheid zout en suiker blijft ongewijzigd. Datzelfde geldt ook voor de portiegroottes. Misschien zijn deze initiatieven gewoonweg slimme marketingstrategieën onder het mom van gezondheid. Of zou het weghalen van kunstmatige smaakstoffen ook een flinke duit in het zakje doen?

Fotocredits: ‘Taco Bell Breakfast Biscuit Taco’ Mike Mozart
Dit artikel afdrukken