De sticks van 1,29 zijn van Albert Heijn. Ook daar zit 200 gram in. Ze zijn maar liefst 63% duurder maar heten dan ook 'duurzaam'. En wat blijkt? De code op het pakje is hetzelfde: LT 68-08 EB. Het is de code van Vichiunai.
En nou zou ik het weleens willen weten: maakt Vichiunai voor AH andere surimi dan voor zichzelf?
Over Vichiunai vroeg Foodlog vroeger al eens wat er voor kip in de sticks was verwerkt. Kooikip of een Baltische vrije uitloper? AH wilde het ons destijds niet vertellen. Inmiddels zijn ze er open over. Op het pakje van AH staat tegenwoordig dat er naast Alaska koolvis en Pacifische heek 'vrije-uitloop kippen-eiwitpoeder' in verwerkt is. Het pakje van Vici heeft het gewoon over 'visvlees' en 'gerehydrateerd kippeneiwitpoeder', net zoals AH vroeger toen die ook al zei dat zijn huismerk sticks 'duurzaam' waren.
Worden we opnieuw duur-zaam in het ootje genomen, op prijs dus? AH: vertel het ons! Don't be shy, want misschien hebben jullie alweer een parel op het schap zonder dat jullie dat zeggen. Waarom het zonodig herverpakt moet worden is me alleen een raadsel. Er kan toch ook wel gewoon een stickertje op: 'duurzaam'? Dat hoeft het vast geen 63% meer te kosten.

Fotocredits: Foodlog.nl
Op 10 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gisteren op de Vlaamse TV (VRT): een reportage over Surimi met Vichiunai in de hoofdrol. Met dank aan Nick Trachet.
Ingewikkelder is het inderdaad niet en eeuwige lof zal het surimi-deel van de fabrikant en winkelier zijn.
Dit is het 2e voorbeeld in een paar weken van een winkelier die (mogelijk) beter bezig is dan we mogen weten. Te gek toch?
Liesbeth de Schutter zegt: 'Persoonlijk vind ik dat zeker AH probeert te laten zien waar ze (zeg maar hij, wk) mee bezig is. Dat kan mogelijk best beter of duidelijker, maar het is niet makkelijk en het kost geld.'
Waarom kost laten zien waar je mee bezig bent geld? En hoezo is het niet makkelijk?
Even antwoorden op de doodsimpele vraag van Veerman kost niks.
Ze lezen mee hoor, in Zaandam.
Dan had ik je punt verkeerd begrepen, excuses. Ik dacht dat je AH verweet onnodig kosten en marge te maken door - ook hier - de perceptie of de waarheid te neppen. Persoonlijk vind ik dat zeker AH probeert te laten zien waar ze mee bezig is. Dat kan mogelijk best beter of duidelijker, maar het is niet makkelijk en het kost geld. Dat ze daarbij niet op elke vraag of discussie in kunnen gaan vind ik dan ook niet vreemd; ik stoor me daarom wel's aan het feit dat - als partijen hier niet op de vraag reageren - ze vaak worden neergezet alsof ze daarom niet in gesprek zouden willen. Hoe dan ook, ik heb niet het recht voor andere consumenten - of welke ander dan ook - te spreken, je hebt helemaal gelijk, nogmaals mijn excuses.
Liesbeth, ik stel slechts een vraag terug: hoe weet jij dat Vichiunai niet vreselijk OK werkt? En hoe weet jij dat AH die vroeger dezelfde sticks met exact dezelfde ingredientendecla als nu Vichiuniai gebruikt toen niet nepte (maar wel het Puur & Eerlijk etiket gebruikte) zoals jij nu veronderstelt in je uit de mouw opgedoken mogelijkheid van extra kosten? Dat zou kunnen ja. Maar het zou ook niet kunnen. Ik zou er geen seconde langer over willen lullen.
Het stukje stelt - als je het goed leest - AH een vraag. Dat doe ik zo omdat ze me er in het verleden geen antwoord op gaven. Ik wil het nl. weten. Dat jij het niet wilt weten moet jij weten. Maar verpest het willen weten van andere lezers ajb niet. En wacht gewoon af of AH hier een antwoord geeft.
Er wordt veel te veel geluld over alsen, mitsen en maren en ik heb-ook-nog-een-ideetje. Deze draad wil domweg iets weten en stelt AH een vraag. Juist omdat ik denk dat AH het met surimi net als met Hangop al beter doet dan we denken. Ik wil dat graag zeker weten en met mij vast nog meer lezers.
NB: 'De meeste AH consumenten' - dat is een enorme dooddoener. Honderdduizenden zouden het graag willen weten. Misschien wel meer ... Dat soort mensen leest sites als deze.