Op een school in Tilburg was een ouder woest over het nieuwe beleid van de school dat de kinderen daar alleen nog maar water mogen drinken en geen suikerdrankjes meer mee mogen. Zijn uitspraak ‘Water is voor honden’ is inmiddels in ieder medium wel genoemd. Opmerkelijk dat er zo’n ophef over ontstaat. Volgens de laatste cijfers van JOGG zijn 290 scholen in Nederland overgestapt op drinkwater en nog niet eerder kwam er zo’n protest. Sterker nog, veel kinderen vinden het leuk om hun eigen bidon te hebben.

Net voorafgaand aan die ophef meldde het Voedingscentrum voor de zoveelste keer dat pakjes drinken veel suiker bevatten. Zij bekeken 45 pakjes en kwamen tot de conclusie dat ieder pakje 3 tot 5 suikerklontjes bevat. Dat slurpen kinderen binnen een minuut naar binnen. “Als ouders 1 pakje per week minder meegeven naar school dan krijgt een kind 160 suikerklontjes per jaar minder binnen,” concludeert Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. “We zien dat er stappen gezet worden door fabrikanten, en dat is nodig. Maar we zien graag dat het suikergehalte in veel meer pakjes wordt verlaagd.”

Water uit een pakje
Kinderen moeten dus meer water drinken, maar niet iedereen is daar al klaar voor. Fabrikanten spelen daar slim op in door allerlei soorten smaakjeswater te ontwikkelen of water drinken leuk te maken. Albert Heijn bracht bijvoorbeeld Wallie de Walvis-water op de markt: mineraalwater in pakjes. Wel het gemak van een pakje, maar niet de calorieën. Andere merken zijn nog niet zo ver en proberen met kunst- en vliegwerk de overgang naar gewoon water wat kleiner te maken.

Bij nader onderzoek van die pakjes blijken ze dat op verschillende manieren aan te pakken. Er is water met alleen wat (0,1 tot 0,3%) aroma, zoals bijvoorbeeld van Sourcy of Droomwater. Andere producenten proberen er iets meer smaak aan te geven: Wicky voegt 7% vruchtensap uit concentraat toe en nog wat aroma’s, Roosvicee voegt 8,2% vruchtenconcentraat, voedingszuur, vitamine C, zoetstof (sucralose) en aroma’s toe en Capri-Sun gebruikt 3% vruchtensap uit concentraat, voedingszuur, aroma’s, zoetstof (sucralose) en antioxidant toe. Roosvicee bevat 1,6 gram suiker per pakje, Wicky 1,0 gram (met de uitleg: alleen van nature aanwezige fruitsuikers) en de overige pakjes 0 gram. Het aantal kilocalorieën per pakje loopt uiteen van 0 tot 8. Toch is het veel minder dan de 54 kcal die een normaal pakje Wicky oplevert, of de 82 kcal van een pakje Capri-Sun.

Duurbetaald water, zelfde als suikerpakje
De prijzen van de geteste pakjes smaakjeswater verschillen niet veel van de andere pakjes. Capri-sun berekent dezelfde prijs (€1,75 per liter) voor het water en voor de suikerrijke variant. Roosvicee rekent iets minder voor het fruitwater (€1,33 per liter) dan voor de ‘gewone’ pakjes (€1,49 per liter) en ook Wicky-water (€1,25 per liter) is goedkoper dan de suikerrijke Wicky (€1,95 per liter). Het mineraalwater van Albert Heijn is €1,08 per liter en de pakjes Droomwereld zijn de duurste met €2,08. Een pakje smaakjes- of gewoon water is dus duurbetaald als je het vergelijkt met kraanwater. Maar wie gewend is pakjes te kopen, kan met (smaakjes)water een pietsje goedkoper uit zijn. Fabrikanten zijn slim, want de lonen en machines moeten betaald worden.

Smaakt het een beetje?
Is het ook lekker? Dat heb ik laten testen door mijn eigen kleine testpanel. Capri-Sun Fruitwater was de onbetwiste winnaar. Vergeleken met de andere pakjes heeft dit ook duidelijk de meeste smaak en was de mango-passievruchtsmaak goed te herkennen. De Roosvicee en Wicky kwamen op een tweede en derde plek – ook in deze twee pakjes is concentraat toegevoegd, waardoor het net wat meer smaak krijgt. De smaak van de waters met aroma (Sourcy en droomwater) viel bij geen van de kinderen in de smaak; vooral de nasmaak viel tegen. Dan hadden ze liever het Wallie de Walvis-water zonder smaakje.

Water met een smaakje is een leuk alternatief als je calorieën wil verminderen en toch denkt dat je een pakje moet meegeven. Het lijkt ook geschikt om af te wennen van de hele zoete pakjes en zo langzaam te wennen aan het drinken van water. Daarna komt natuurlijk Wallie in zicht. Mijn kinderen zijn al verder. Ze houden het gewoon bij hun bidon met het goedkope en lekkere calorie-loze water uit de kraan.
Dit artikel afdrukken