Stress blijkt een bijzonder effect te hebben op hoe we ruiken. Dat is nu wetenschappelijk vastgesteld door onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin-Madison. Ze publiceerden hun artikel in the Journal of Neuroscience.

Voor het onderzoek lieten de wetenschappers hun proefpersonen een aantal normale, onschuldige, geuren ruiken. Daarna kregen de proefpersonen foto's te zien van stressvolle situaties (zoals ongelukken en rampsituaties). Daarna gingen ze de MRI-scanner in, waar de wetenschappers meekeken naar wat er in hun hersenen gebeurde terwijl ze opnieuw de onschuldige geuren te ruiken kregen.

Op basis van de resultaten concluderen de onderzoekende psychologen dat er in geval van stress bruggetjes geslagen worden tussen iemands emoties en reukvermogen, waardoor normale geuren onplezierig gaan ruiken. In de hersenen liggen het reukcentrum en het emotiecentrum dicht bij elkaar, maar meestal is er weinig interactie tussen beide. In stresssituaties ontstaat die interactie juist wel en krijgen geuren vooral een negatieve lading mee.

Onderzoeksleider Wen Li legt dat als volgt uit in The Independent: "Als iemand in een normale situatie iets ruikt, loopt dat alleen via ons reukproces. Maar als iemand gestresst raakt, werken signalen uit het emotie-systeem ook door in het reukproces. In een stresssituatie worden neutrale geuren duidelijk negatief".

Zouden gebakken uien daarom stinken als je haast hebt en juist heerlijk ruiken als je alle tijd hebt?

Fotocredits: 'Yuck', uitsnede, wader
Dit artikel afdrukken