In 1927 werd wetenschappelijk vastgesteld dat de menselijke neus 10.000 geuren kon onderscheiden. Maar dat blijkt niet juist. Onze neus kan minstens een biljoen (=duizend miljard, ofwel 1.000.000.000.000) verschillende geuren ruiken, hebben wetenschappers van de Rockefeller University vastgesteld. Het onderzoek is gepubliceerd in Science.

De onderzoekers komen tot hun conclusie op basis van een eenvoudige test en een elegant rekenmodel. Op basis van 128 verschillende geurmoleculen maakten ze 260 geuroplossingen met 10, 20 of 30 moleculen. Vervolgens lieten ze 28 mensen steeds aan drie buisjes ruiken, waarvan 2 dezelfde oplossing bevatten. De proefpersonen moesten steeds de afwijkende eruit halen.

Op basis van een rekenmodel werd vervolgens doorgerekend hoeveel theoretische combinaties gemaakt zouden kunnen worden, en hoeveel door een mens met een gemiddeld reukvermogen onderscheiden zouden kunnen worden. Daarmee kwamen de onderzoekers aan hun opzienbarende conclusie: de mens kan vele malen beter ruiken dan we tot nu toe dachten. Dat schrijft Le Figaro.
Dit artikel afdrukken