De vleeswaar is gemaakt van gewoon Nederlands varken, al zal er weleens een Limburgse tussen zitten. Hij komt van kwaliteitsgrootslagerij Keulen uit Nuth in Limburg. Een uitstekende slager. In 2000/2001 werden ze de beste slager van Nederland. Ik proefde de cervelaat en vergeleek hem met de gewone Stegeman van AH (herkenbaar aan het NL-nummer op de achterkant van de vleeswaren: NL 101), die ook wordt gemaakt van doodgewoon Nederlands varken. Het zou Brabantse cervelaat mogen heten, want meneer Stegeman komt oorspronkelijk uit Sint-Michielsgestel, Noord-Brabant. De Limburgse is duidelijk lekkerder. Minder zurig. Vleziger. Een aanrader wat de smaak betreft.
Meneer Stegeman heeft domweg pech, want hij moet van de heer Heijn goedkopere worst maken. Daarom smaakt Brabantse minder lekker dan Limburgse. Aan de provincie of het varken ligt het niet.
Gek eigenlijk, want de meeste Nederlandse varkens wonen in Brabant, dus wat zou er logischer zijn de lekkerste cervelaat - da's een kwestie van wat extra zorg en dus geld - bij Albert Heijn maar een Brabantse te laten zijn? De grootste varkensslachterij van Nederland, Vion, woont daar tenslotte ook.
De Limburgse cervelaat van AH komt dus 'gewoon' van slagerij Keulen - Jack en Tonny, echte mensen die ervoor zorgen dat er iets goeds uit hun fabriek komt. Bij toeval zit die in Limburg. De worst kost € 16,50 per kilo. Evenveel als de 'Duitse cervelaat' en
Overigens, mogelijk smaakt de worst die slagerij Keulen zelf verkoopt nog iets lekkerder, want een super vraagt de slager meestal zijn goeie recept 'een heel klein pietsje' aan te passen zodat de worst bijna hetzelfde lijkt, maar toch net goedkoper kan - 'de klant merkt het toch niet'. Misschien willen Limburgse lezers het eens gaan uitproberen. Dan kun je meteen vragen wat hij krijgt van het verschil tussen wat de varkensboer krijgt en wat je AH moet betalen om een onsje mee te mogen nemen.
Maf. Streken maken van iets dat gewoon lekker is. Dit is gewoon lekkere cervelaat van een verdomd goeie slager die het vast nog veel beter kan. Nou, varkensinnoveerders, je ziet dat de heer Heijn de weg al weet te vinden naar de betere slager. Foodlog.nl wil het maken met jullie en Albert Heijn: laat heel Nederland AH loskopen op die Limburgse cervelaat! AH komt dan vanzelf weer met de volgende, die weer een beetje lekkerder is.
Maarre ... al zeur ik over prijs en naam, wat kan ons het schelen. Als'ie maar lekkerder is!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
onzin
Even Das Frauenzimmer Lexicon uit 1715 erbij gepakt, en kijk nou eens, toen al wisten ze in Leipzig en omgeving dit:
Cervelat: Sind kurze, dickte und sehr herb gestopffte Fleisch-Wuerste, welche in Italien gemacht, gerauechert und in Deutschland verfhueret werden: man kan sie entweder rohe geniessen, oder der Koch schneidet sie in Scheiben und garniret damit die Schuesseln, oder brauchet sie mit unter die Italiënischen Salate.
We zijn vaak meer vergeten dan we weten.
aha,M, ik had te snel gelezen, met mijn hoofd half elders.
@LK
"The name cervelas is the origin of the word saveloy (...)"
AD, TOCtF, 9780192806819
M.
Florine, dank, leuk om te weten. Maar waar komt in Food van Alan Davidson dat verhaal over 'saveloy' vandaan? Ik had daar toch anders verwacht. Nu even geen tijd om na te zoeken, ben aan het bevallen van een boek(je).