Ging het van de week over de suffige kopieerbaarheid van het nepstreekvarken dat Nederlandse varkensvernieuwers bedachten, blijkt dat de super het al heeft gekopieerd nog voordat het er is. Bij AH koop je nu al echte Limburgse cervelaat. Supermarkt Plus heeft de streken van Gijs en zijn eigen boeren uit het hele land. Jumbo heeft (echt!) Limburgs varken (al heet het gewoon Jumbo Bewust) en Willem & Drees van de boer uit de buurt, die ook bij Plus te vinden is. Albert Heijn heeft nu ook Limburgse cervelaat. Meneer Heijn gaat het dus ook eens proberen.

De vleeswaar is gemaakt van gewoon Nederlands varken, al zal er weleens een Limburgse tussen zitten. Hij komt van kwaliteitsgrootslagerij Keulen uit Nuth in Limburg. Een uitstekende slager. In 2000/2001 werden ze de beste slager van Nederland. Ik proefde de cervelaat en vergeleek hem met de gewone Stegeman van AH (herkenbaar aan het NL-nummer op de achterkant van de vleeswaren: NL 101), die ook wordt gemaakt van doodgewoon Nederlands varken. Het zou Brabantse cervelaat mogen heten, want meneer Stegeman komt oorspronkelijk uit Sint-Michielsgestel, Noord-Brabant. De Limburgse is duidelijk lekkerder. Minder zurig. Vleziger. Een aanrader wat de smaak betreft.
Meneer Stegeman heeft domweg pech, want hij moet van de heer Heijn goedkopere worst maken. Daarom smaakt Brabantse minder lekker dan Limburgse. Aan de provincie of het varken ligt het niet.
Gek eigenlijk, want de meeste Nederlandse varkens wonen in Brabant, dus wat zou er logischer zijn de lekkerste cervelaat - da's een kwestie van wat extra zorg en dus geld - bij Albert Heijn maar een Brabantse te laten zijn? De grootste varkensslachterij van Nederland, Vion, woont daar tenslotte ook.
De Limburgse cervelaat van AH komt dus 'gewoon' van slagerij Keulen - Jack en Tonny, echte mensen die ervoor zorgen dat er iets goeds uit hun fabriek komt. Bij toeval zit die in Limburg. De worst kost € 16,50 per kilo. Evenveel als de 'Duitse cervelaat' ennog duurder dan de 'pure en eerlijke' die de een of andere onbekende slager voor € 14,90 in elkaar moet zien te flansen. Hij is echt aan te raden boven de zurige gewone Stegeman cervelaat van AH die € 12,86 per kilo kost, al lijkt dat weer veel als je bedenkt dat een kilo varkensvlees de boer nog geen 1,50 oplevert en cervelaat nou ook weer niet zo moeilijk te maken is. Van de restjes bovendien. Zeg maar de stukjes van 55 cent.
Overigens, mogelijk smaakt de worst die slagerij Keulen zelf verkoopt nog iets lekkerder, want een super vraagt de slager meestal zijn goeie recept 'een heel klein pietsje' aan te passen zodat de worst bijna hetzelfde lijkt, maar toch net goedkoper kan - 'de klant merkt het toch niet'. Misschien willen Limburgse lezers het eens gaan uitproberen. Dan kun je meteen vragen wat hij krijgt van het verschil tussen wat de varkensboer krijgt en wat je AH moet betalen om een onsje mee te mogen nemen.

Maf. Streken maken van iets dat gewoon lekker is. Dit is gewoon lekkere cervelaat van een verdomd goeie slager die het vast nog veel beter kan. Nou, varkensinnoveerders, je ziet dat de heer Heijn de weg al weet te vinden naar de betere slager. Foodlog.nl wil het maken met jullie en Albert Heijn: laat heel Nederland AH loskopen op die Limburgse cervelaat! AH komt dan vanzelf weer met de volgende, die weer een beetje lekkerder is.

Maarre ... al zeur ik over prijs en naam, wat kan ons het schelen. Als'ie maar lekkerder is!
Dit artikel afdrukken