Terwijl Wakker Dier zijn actie tegen de oude en de Nieuwe Plofkip verhardt, geeft de slachterijsector aan zich daar niets aan gelegen te laten liggen. De grootslachters Plukon en Storteboom zijn in overleg met het CBL waarin de Nederlandse supers zijn verenigd die samen hebben besloten tot de Kip van Morgen. In dat overleg worden de specificaties van de nieuwe kip vastgelegd. Daarmee geven ze te kennen dat zij en de Nederlandse supers de rangen sluiten en inzetten op de Kip van Morgen. Het lijkt erop dat ze de tegencampagne zat zijn.

Voorzitter Eric Hubers van de LTO-vleeskuikenhouders toont zich in de Boerderij bezorgd nu de specificaties worden vastgelegd volgens het GlobalGap Kwaliteitssysteem. Hij vreest dat de Kip van Morgen daardoor gemakkelijker uit het buitenland zal kunnen gaan komen.

In Nieuwsuur vertelde gisteravond Jan Brok van de Nederlandse Pluimveehouders Vakbond dat ca. een derde van de Nederlandse kippenhouders voor de Kip van Morgen zal gaan produceren. De rest blijft plofkip maken en zal die andere tweederde van de Nederlandse productie exporteren. Het zou dus kunnen dat een derde werkeloos wordt.

Door de patstelling die nu kan ontstaan, is het denkbaar dat Wakker Dier zijn publieksacties versterkt en gaat inzetten op een verbod op plofkip in Nederland. De Nederlandse pluimveehouders gaven in het recente verleden al eens aan die tactiek te vrezen.
Dit artikel afdrukken