Smithfield is al enige tijd actief in Roemenië, en heeft daar inmiddels varkenshouderijen, veevoerproductie, slachthuizen, opslag én distributie in handen. Ook is het een grote graaninkoper. Tot op heden heeft Smithfield $ 600 miljoen in Roemenië geïnvesteerd. $ 500 miljoen in de houderijen en $ 100 miljoen in verwerkingseenheden, zoals slachterijen, uitbeenderijen en verpakkingsinrichtingen. In een recent interview vertelt Bogdan Mihail, voorzitter van Smithfield Romania over de plannen van het varkensconcern: “We investeren ieder jaar in de upgrading van bestaande productiefaciliteiten en -units om onze activiteiten steeds beter te kunnen stroomlijnen. Daar gaan we de komende jaren zeker mee door.”

Smithfield wil de productiecapaciteit uitbreiden. Die wens komt op het moment dat het zogenaamde "Channeled System" voor varkenshouderij in Roemenië goedgekeurd is en Roemeens vlees voor de EU markten geproduceerd kan worden. De meeste varkenshouderijen zijn volledig nieuw en modern opgezet. Bestaande zijn inmiddels geupgraded zodat ze voldoen aan de Europese vereisten. Het eigen slachthuis, Smithfield Prod, verwerkt momenteel ongeveer 30 procent van alle Roemeense karkassen, waaronder de volledige eigen Smithfield aanvoer. Het slachthuis heeft ook een verwerkingsfabriek voor dierlijke producten en een afvalwaterverwerking.

Het is niet te verwachten dat Smithfield met sterrenvlees gaat komen. Dat hoort niet bij de cultuur van het bedrijf en de Europese markt is er nog altijd te klein voor. Wel denkbaar is een versnelde verschuiving van de intensieve dierhouderij in Europa naar de Oostgrenzen van de Europese Unie.

Fotocredits: Noud, in Roemenië
Dit artikel afdrukken