Jarenlang hebben we gehoord dat alle etenswaren met een logo of keurmerk 'duurzaam' waren. Altijd waren er dan critici die zeiden dat een plofkip klimaat- en milieutechnisch veel duurzamer is dan een biologische met het maximale aantal sterren van de Dierenbescherming. Ook leghaantjes opeten in plaats van ze meteen te verhakselen, zou duurzamer zijn. In werkelijkheid kun je voor zo'n mager haantje twee lekkere plofkippen voor dezelfde milieuprijs kopen. Mochten de Volkskrant, NRC of nu.nl die bewering willen checken: dat hebben wij al voor hen gedaan. Volgens Wageningen klopt het.

Sterren betekenen alleen maar dat het dier wat leuker heeft geleefd. Niet dat het duurzamer is. Omdat het langer leeft en minder efficiënt wordt afgemest, is het juist onduurzamer.

We signaleerden op twitter dat NRC-redacteur en taalcolumnist Japke D. Bouma genoeg heeft van de taalverwarring en de aanval inzette op de vleesproducten in de Doe Maar Lekker Duurzaam-campagne van Albert Heijn. Ons werd om een mening gevraagd door Vroege Vogels-redacteur Henny Radstaak. Velen vielen Bouma bij. De tijd van 'duurzaam vlees' lijkt voorbij. Vlees is uit, vegan is in. Dat is lekker duidelijk.Twitter
  • Deel
Druk af