Sterren betekenen alleen maar dat het dier wat leuker heeft geleefd. Niet dat het duurzamer is. Omdat het langer leeft en minder efficiënt wordt afgemest, is het juist onduurzamer.
We signaleerden op twitter dat NRC-redacteur en taalcolumnist Japke D. Bouma genoeg heeft van de taalverwarring en de aanval inzette op de vleesproducten in de Doe Maar Lekker Duurzaam-campagne van Albert Heijn. Ons werd om een mening gevraagd door Vroege Vogels-redacteur Henny Radstaak. Velen vielen Bouma bij. De tijd van 'duurzaam vlees' lijkt voorbij. Vlees is uit, vegan is in. Dat is lekker duidelijk.
Vlees eten is niet “lekker duurzaam”, lieve @albertheijn en @PostcodeLoterij. Dat weten jullie zelf ook wel #misleiding pic.twitter.com/1T2Ic8DvrA
— Japke-d. Bouma (@Japked) November 3, 2018
Vanuit milieu: duurzamer dan ***. Vanuit dierenwelzijn: minder dan ***. Dat blijft lastig omdat 'duurzaam' heel verschillende zaken probeert te dekken.
— foodlog.nl (@foodlog_nl) November 4, 2018
Die website geeft geen onderbouwing of verwijzing, dat mis ik even Eric-Jan. Iets dergelijks was "vroeger" - en nog wel - ook het geval op officiële website's over diabetes. Maar ik ga verder niet een welles-nietes discussie voeren.
PS Toeval, vers van pers: In dit Nederlandse onderzoek meldt 62% van de IBD-patiënten, dat zij met succes de symptomen onder controle hebben gekregen door aanpassing van het voedselpatroon.
#22 "... Bijvoorbeeld van mensen met darmproblemen, spastische darm, ziekte van Crohn e.d. …"
Dat soort stellige uitspraken check ik dan altijd even. Koe en varken staan er niet bij. Maar eerlijk is eerlijk: Echte voedingsadviezen zijn er niet voor Crohn.
#21 Daar heb ik inderdaad van gehoord Eric-Jan. Bijvoorbeeld van mensen met darmproblemen, spastische darm, ziekte van Crohn e.d.. Die beperken de consumptie van planten dan tot een minimum. In het kader van de hormese zullen we maar zeggen. Legio verhalen dat ze op die manier opknappen. Dat kan natuurlijk ook (deels) aan andere zaken liggen, zoals het beperken van de FODMAPS.
Vlees, vooral orgaanvlees, heeft zóveel voedingswaarde. Kijk maar eens in de NEVO-tabellen.
In Hongarije zit een kliniek, die patiënten begeleidt om anders te gaan eten. Hoofdzakelijk vlees, incl. bijbehorend vet en minstens 2 x in de week orgaanvlees. Geen pluimvee. Beetje groente. Geen granen of zuivel of peulvruchten. Ze beschrijven een aantal cases, met aansprekende resultaten. Deze bijvoorbeeld. Je kunt daar van alles op afdingen, maar als het werkt, werkt het. De meeste medische handelingen van Nederlandse artsen zijn ook niet "evidence based". Met RCT's enz..
Maar mijn opmerking en verwijzing naar een artikel, sloeg eigenlijk op wat anders: wat is de "ecologische footprint" van de productie van voedsel? Om dat te bepalen moet je op een goede manier gaan rekenen. Alle relevante factoren zo mogelijk meenemen. Voedingswaarde is zo'n relevante factor. Ook weer complex, om dat correct te bepalen. Er wordt heel makkelijk geroepen dat plantaardig voedsel ecologisch beter zou zijn dan dierlijk voedsel. Of dat juist is?
Gert van der Hoek: "Ik vermoed dat de balans door kan slaan naar vlees, als je ook nog kijkt naar micronutriënten."
Daar zou ik niet zo zeker van zijn. Ooit gehoord van helende koeien of varkens ;-)
#16 Carolien,
Zo had ik het inderdaad niet begrepen, maar sojaproducten eten we hier juist niet.
#17 Jack,
Ik probeer simpelweg mijn steentje bij te dragen op mijn eigen manier.
Wat weidemelk betekent dat weet ik, want voor ik iets (voor mij) nieuws koop zoek ik eerst uit wat al die keurmerken, E-nummers, toegevoegde ingrediënten allemaal betekenen.