Dat schrijft de New Zealand Herald. De krant vraagt zich af of sta-bureaus op scholen niet bij kunnen dragen in de strijd tegen obesitas.

Zittende leven is een probleem
Af en toe een paar uur staand werken, is gezond. Schoolkinderen blijken 65 à 70 % van hun wakkere uren zittend door te brengen. Om kinderen meer te laten bewegen, experimenteren verschillende scholen met sta-bureaus.

Paradigmaverschuiving
Onderzoekers die gespecialiseerd zijn in de ergonomie van leerruimtes, beginnen in te zien dat sta-bureaus klaslokalen kunnen veranderen in “activiteit-tolerante omgevingen”. Ze kunnen bijdragen aan afvallen, het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, het risico op type 2 diabetes en bieden andere fysieke en psychologische voordelen. De onderzoekers spreken van een paradigmaverschuiving van zitten naar staan.

Meer beweging
Wereldwijd blijkt uit verschillende onderzoeken dat de ‘zittijd’ van een kind drastisch daalt door deze bureaus. Ook buiten school worden de kinderen actiever. Andere onderzoeken laten zien dat beweging zich vertaalt in meer verbrande calorieën. Ook intellectueel zouden staan en bewegen voordelen bieden. Kinderen zouden moeilijkere cognitieve taken beter kunnen oplossen en oplettender zijn tijdens de les. De New Zealand Herald verwijst naar een aantal van deze onderzoeken.

Ook al is er een cultuurverschuiving voor nodig, leerlingen, ouders en leerkrachten lijken nu al enthousiast te reageren op de sta-bureaus.

Fotocredits: ‘iPad Writers’, BarbaraLN
Dit artikel afdrukken